Τη μείωση της έντασης και την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας ζητά η Κίνα από διεθνή διάσκεψη στη Σεούλ, η οποία όμως αντιστέκεται στις πιέσεις να επικρίνει την Πιονγιάνγκ για την βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου.

Τη μείωση της έντασης και την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ Βορείου και
Νοτίου Κορέας ζητά η Κίνα, η οποία όμως
αντιστέκεται στις πιέσεις να επικρίνει την Πιονγιάνγκ για την βύθιση
του νοτιοκορεατικού πλοίου.

Σε διάσκεψη κορυφής στο νησί Τζετζού στη Νότιο Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η μείωση των εντάσεων.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Βόρειο Κορέα και δεν φάνηκε να στηρίζει πιθανές κυρώσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της Πιονγιάνγκ.

«Αυτό που επείγει τη δεδομένη στιγμή είναι να χειριστούμε σωστά το περιστατικό του (πλοίου) Cheonan, να μειώσουμε σταδιακά τις εντάσεις σχετικά με αυτό και να αποφύγουμε πιθανές συγκρούσεις» δήλωσε ο Ουέν Τζιαμπάο.Το θέμα της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ήταν το εμπόριο. Ωστόσο, το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού πλοίου, για το οποίο η Σεούλ κατηγορεί τη Βόρειο Κορέα, επισκίασε τις συνομιλίες.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει ήδη στήριξη στη Νότιο Κορέα για το θέμα, κάτι που όμως έχει αποφύγει να κάνει η Κίνα.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλεν προειδοποίησε στην εκπομπή Fox News Sunday, ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να πραγματοποιήσει και άλλες προκλητικές ενέργειες μετά τη βύθιση του πλοίου.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο «κόκκινο», με κάθε μία να απειλεί την άλλη με πόλεμο σε περίπτωση επίθεσης.

Η Βόρειος Κορέα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τη βύθιση του πλοίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr