Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στις 12 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Στις 12 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Το δημοψήφισμα για την έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), προσφεύγει την Παρασκευή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του νομοσχεδίου.

Το δημοψήφισμα για την έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας.

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, μιας και τότε συμπληρώνονται 30 χρόνια από το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν που το 1980 ανέτρεψε την κυβέρνηση. Το σημερινό Σύνταγμα προέκυψε μετά από αυτό το πραξικόπημα.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), προσφεύγει την Παρασκευή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του κόμματος στο πρακτορείο Reuters, έχει καλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο, το οποίο κατά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα εδραιώσει στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η κίνηση του CHP ακολουθεί την έγκριση του νομοσχεδίου την Τετάρτη, από τον πρόεδρο της χώρας, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν θεωρούν απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας.

Η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν επιχειρηματολογεί ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της ΕΕ για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της και προωθεί τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος τον Ιούλιο.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αναδιαρθρώνει το δικαστικό σώμα, καθιστά το στρατό υπόλογο σε πολιτικά δικαστήρια και κυρίως αλλάζει τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ μεγάλο ρόλο στην επιλογή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο