Αρχίζουν οι έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή
Έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου αρχίζουν οι έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό τη μεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ. Την έναρξη της έμμεσης διαπραγμάτευσης ανακοίνωσε την Κυριακή η Παλαιστινιακή Αρχή μετά από συνάντηση Αμπάς-Μίτσελ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου αρχίζουν οι έμμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό τη μεσολάβηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ. Την έναρξη της έμμεσης διαπραγμάτευσης στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε την Κυριακή η Παλαιστινιακή Αρχή μετά από συνάντηση Αμπάς-Μίτσελ.
«Μπορώ να ανακοινώσω επίσημα ότι οι συνομιλίες άρχισαν» δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ μετά την ολοκλήρωση συνάντησης του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον Αμερικανό ειδικό μεσολαβητή για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο η έγκριση της έναρξης των έμμεσων συνομιλίων από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και τη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Τζορτζ Μίτσελ θα «μοιράζεται» τώρα ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη με την ελπίδα ότι η απευθείας συνομιλίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εντός τεσσάρων μηνών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η ειρήνη με τους Παλαιστίνιους είναι αδύνατη χωρίς απευθείας συνομιλίες. «Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν σύντομα σε απευθείας συνομιλίες. Ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει εξ αποστάσεως ή με τηλεχειρισμό» ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Οι Παλαιστίνιοι αποχώρησαν από την άμεση διαπραγμάτευση με το Ισραήλ όταν εξαπέλυσε την καταστροφική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας στα τέλη του 2008, και η συμφωνία που επετεύχθη το Μάρτιο για επιστροφή των δύο πλευρών σε έμμεση διαπραγμάτευση «πάγωσε» εξαιτίας διαμάχης για την ανέγερση νέων κατοικίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η στενή συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ πέρασε σε περίοδο κρίσης αφότου ανακοινώθηκε το Μάρτιο -κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ- η κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να καταστήσουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε το αραβικό τμήμα της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ιουνίου του 1967. Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γρίπη: Η κορύφωση έρχεται τις επόμενες μέρες
- Ινιέστα για… Ελ Κααμπί!
- Αλ Σάρα: «Όλα τα εκκρεμή θέματα με τις κουρδικές δυνάμεις θα επιλυθούν» – Συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία
- Βία, ενοχή και το προνόμιο της σιωπής — Δυνατό «ποδαρικό» το His & Hers για τις σειρές του 2026
- Η Χιλή κηρύσσει «κατάσταση καταστροφής» – Τουλάχιστον 16 νεκροί από τις πυρκαγιές
- Παναργειακός-Καλαμάτα 0-2: Επίδειξη δύναμης η «μαύρη θύελλα», στους +7 από τον Πανιώνιο
- Αίγινα: Χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έναν μήνα – Τι λένε στο in γιατροί, κάτοικοι και ο δήμαρχος του νησιού
- Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθησαν 4 μέλη συμμορίας που παρίσταναν τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442