Στο γήπεδο των Φιλελευθέρων το μέλλον της συνεργασίας με τους Τόρις
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ θα επιχειρήσει το Σάββατο να αποσπάσει από κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Συντηρητικούς, ώστε το κόμμα να βρεθεί στην εξουσία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ θα επιχειρήσει το Σάββατο να αποσπάσει από κορυφαία στελέχη του κόμματός του στήριξη σε μια πιθανή συμφωνία δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού με τους Συντηρητικούς, ώστε το κόμμα να βρεθεί στην εξουσία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Στελέχη των δύο κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή, αλλά τυχόν συμφωνία δεν αναμένεται πριν τη Δευτέρα.
Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες (306) στις εκλογές της Πέμπτης, αλλά δεν διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.
Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του, που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις.
Πλήγμα από το ίδιο το κόμμα του δέχτηκε στο μεταξύ ο Γκόρντον Μπράουν, καθώς ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Μαν, από το Μπάσετλοου της κεντρικής Αγγλίας, ζήτησε την παραίτησή του μετά την ήττα στις εκλογές.
Παράγοντας των αγορών, που ήδη εμφανίζονται αναστατωμένες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν τώρα γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης για την «ταχεία και αποφασιστική» μείωση του χρέους και του ελλείμματος.
Η λίρα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία, παρά το ότι κέρδισαν με ασφαλή διαφορά το Εργατικό κόμμα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε πρόσκληση στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι σπάνιες στη Βρετανία. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί θα στηρίζουν σε προγραμματική βάση μια κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.
Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος. Οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009. Επίσης, διαφωνούν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ενδέχεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών – Εργατικών, ωστόσο τα δύο κόμματα μαζί δε συγκεντρώνουν ικανό αριθμό βουλευτών, ώστε να έχουν πλειοψηφία στη βουλή των κοινοτήτων, η οποία έχει 650 έδρες.
Περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας από τους Φιλελεύθερους να μην υποχωρήσουν στις συνομιλίες στο θέμα της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.