Διάλυση της Βουλής το Σεπτέμβριο υπόσχεται ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης
Τη διάλυση της Βουλής τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές τον Νοέμβριο υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπσίτ Βετζατζίβα, σε άλλη μια προσπάθεια να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες διαρκούν εβδομάδες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 27 άτομα. Επιφυλακτικοί παραμένουν οι «κόκκινοι» διαδηλωτές.
Τη διάλυση της Βουλής τον Σεπτέμβριο προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές τον Νοέμβριουποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπσίτ Βετζατζίβα, σε άλλη μια προσπάθεια να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες διαρκούν εβδομάδες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 27 άτομα.
«Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την ημερομηνία», είπε ο Αμπίσιτ όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σαφές χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διάλυσης της Βουλής.
Ερωτηθείς εάν αυτό θα συμβεί στην διάρκεια της περιόδου από την 15η ως την 30ή Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού κόμματοςτην Τετάρτη, ο Αμπίσιτ απάντησε θετικά.
Οι «κόκκινοι» διαδηλωτές διεξάγουν εκστρατεία για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκρίνουν το σχέδιο του Αμπίσιτ, που προσβλέπει στην διοργάνωση βουλευτικών εκλογών την 14η Νοεμβρίου.
Αλλά μετά την μακρά, πικρή και αιματηρή αναμέτρηση κυβέρνησης-διαδηλωτών, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είναι καχύποπτοι και ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες πριν αποχωρήσουν από το… στρατόπεδό τους, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης.
Βουλευτές των Δημοκρατικών συναντήθηκαν στη Βουλή, ώστε να αποσαφηνίσουν την διαδικασία «εθνικής συμφιλίωσης» και να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα της διάλυσης του σώματος.
Αν και κορυφαία στελέχη των «κόκκινων» διαδηλωτών εκφράστηκαν θετικά για το σχέδιο, τόνισαν ότι οι διαδηλωτές πρέπει να παραμείνουν «σε επιφυλακή», καθώς, όπως δήλωσαν, «δεν εμπιστευόμαστε τους Δημοκρατικούς και τον Αμπίσιτ».
Η αντιπολίτευση, μεγάλο μέρος της οποίας στηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, που θεωρεί αντιδημοκρατική, διότι διορίστηκε με τη στήριξη του στρατού μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, αφού δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση συμμάχων του Τάκσιν.
Ο νόμος στην Ταϊλάνδη ορίζει ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να έχει διάρκεια 45-60 ημερών.