Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
Ρύθμιση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών χωρίς προσαυξήσεις

Ρύθμιση για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών χωρίς προσαυξήσεις

Ευκαιρία ρύθμισης χρεών σε εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμους οφειλέτες δίνει το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ισχύει από τις 23 Απριλίου. Στη νέα ρύθμιση υπάγονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Ευκαιρία ρύθμισης χρεών σε εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμους οφειλέτες δίνει το υπουργείο Οικονομικών με νέα ρύθμιση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και ισχύει από τις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και στα τελωνεία, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, απαλλάσσονται κατά σημαντικό ποσοστό από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους ή τουλάχιστον κατά το ήμισυ ως τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στη νέα ρύθμιση υπάγονται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2009, ενώ αντίθετα εξαιρούνται της νέας ρύθμισης οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές που από ειδικές διατάξεις δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Προϋπόθεση για υπαγωγή στη ρύθμιση, η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιοδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή ως τις 31 Μαΐου 2010. Στην περίπτωση της εφάπαξ συνολικής εξόφλησης, ως τις 31 Μαΐου 2010, παρέχεται απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές ως την ημέρα της καταβολής.

Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής ως τις 31 Μαΐου 2010 τουλάχιστον του 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαλλάσσεται το 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως την ημέρα της καταβολής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τόσο οι οφειλέτες όσο και οι συνυπόχρεοι, εγγυητές ή ευθυνόμενοι καθ΄ οιονδήποτε τρόπο (όπως π.χ. ποινικά υπεύθυνοι), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών δύνανται να τα καταβάλουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και απαλλαγές από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής όπως ορίζονται στις διατάξεις του σχετικού άρθρου, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής, σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας. Δηλαδή στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, ως τις 31 Μαΐου 2010, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές για τις οποίες έχουν επιμεριστική ευθύνη καταβολής και στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής τουλάχιστον του 50% των εν λόγω οφειλών, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως την ημέρα της καταβολής.

Το 50% της οφειλής πρέπει να αφορά το σύν

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies