Το σχέδιο συνεργασίας των ΕΔ με την Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ο Ευ.Βενιζέλος
Συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο που εκπόνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία, έδωσε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, οι τρεις κλάδοι των ΕΔ διαθέτουν 774 στελέχη, μόνιμο προσωπικό, έτοιμα να ανταποκριθούν σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
Συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο που εκπόνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία, έδωσε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, οι τρεις κλάδοι των ΕΔ διαθέτουν 774 στελέχη, μόνιμο προσωπικό, έτοιμα να ανταποκριθούν σε κάθε έκτακτη ανάγκη.
Σε πλήρη ανάπτυξη η δέσμη δυνάμεων αγγίζει σε ισόποσο μέγεθος τους διατιθέμενους από το Πυροσβεστικό Σώμα, περίπου 7.831 άτομα.
Για την καλύτερη διαχείριση των ιπτάμενων μέσων θα διατεθεί ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο εξοπλισμός για την προστασία των στελεχών, ο οποίος θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαΐου, είναι ανάλογος με εκείνον που διαθέτουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες διεθνώς.
Το κόστος του θα ανέλθει σε 720.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτεται από το λειτουργικό κόστος που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου. Το 2009 η συνολική δαπάνη είχε ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, είπε ότι πρόκειται για το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ το οποίο προσεγγίζει τα θέματα πολιτικής προστασίας, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και βασικές αρχές του είναι η ευελιξία, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα.
Η ευελιξία του σχεδίου σχετίζεται με τη δυνατότητα άμεσης αερομεταφοράς των δυνάμεων, όπου ζητηθεί.
Στις δυνάμεις που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων δύο ελικόπτερα Σινούκ με κάδο πυρόσβεσης, ενώ συνολικά τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που θα διατεθούν για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ανέρχονται σε 40, αριθμός που θα αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες αερομεταφοράς. Πάγια διατίθεται ένα αεροσκάφος ή 1 C-27.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα χειρίζεται το θέμα της ενοικίασης πυροσβεστικών αεροσκαφών και οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή μόνο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτά τα ειδικά τμήματα λάβουν κάποιο επίδομα, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν ασκεί επιδοματική πολιτική στις ΕΔ εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κάνει το καλύτερο δυνατό στο θέμα της πρόσληψης εποχικού προσωπικού.
O υπουργός Εθνικής Αμυνας, ερωτηθείς σχετικά με τη φορολόγηση του επιδόματος αυτού, απάντησε πως αρχή του φορολογικού νόμου είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. «Επειδή όμως υπάρχει θέμα μείωσης του εισοδήματος, μελετώνται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία τρόποι για να αποκατασταθεί» πρόσθεσε.
Για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών ανέφερε πως στη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί τους προσεχείς μήνες για τον Κώδικα Συντάξεων του Δημοσίου όπου υπάγονται, θα ληφθούν υπόψη οι ειδικές διατάξεις που διέπουν το ασφαλιστικό τους, προσαρμοσμένες όμως στα δεδομένα της εποχής και στα τεκταινόμενα στους σύγχρονους στρατούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δεν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο επιμένει ο Μητσοτάκης – Γενικόλογες υποσχέσεις για παροχές
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
- Έκτακτο επίδομα παιδιού 150 ευρώ: Ποιοι πληρώνονται έως τέλη Αυγούστου
- Πελίστρι: «Δεν εξέτασα πρόταση για να φύγω από τον Παναθηναϊκό»
- Δήμιοι και δεσμοφύλακες
- H ηδονιστική και πολιτική δόξα των βραδινών εξόδων – Από τους κήπους αναψυχής του 18ου αιώνα στο dance floor
- «Εκρηκτικό προηγούμενο»: Η απάντηση Αραγτσί μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τα ιρανικά παγωμένα στοιχεία
- Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)
















![Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-372-315x220.jpg)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442