Μειώνεται σε 15 μήνες από 17 που ήταν μέχρι σήμερα η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η εναλλακτική θητεία θα διαρκεί πλέον 15 μήνες, δεδομένου ότι η διάρκεια της θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία είναι 12 μήνες και άρα, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, είναι εύλογο η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας να είναι κατά τρεις μήνες μεγαλύτερη.

Καταργείται, επίσης ως αντισυνταγματική η προϋπόθεση όχι της ελληνικής ιθαγένειας αλλά του ελληνικού γένους των υποψηφίων.

Με αυτό τον τρόπο εξισώνεται η μεταχείριση όλων των Ελλήνων πολιτών, καθώς η ύπαρξη ελληνικής καταγωγής από πατέρα ή μητέρα προβλέπεται συνταγματικά μόνο για την εκλογή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και για καμία άλλη δημόσια θέση.

Επιπλεόν στην εγκύκλιο του διαγωνισμού για την επιλογή των σπουδαστών που υπογράφει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ορίζεται επιπλέον ότι στις Ανώτατες και Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές «γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, όταν εισαχθούν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ