Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων από συνθετικά προϊόντα στα νεόδμητα διαμερίσματα, διαπιστώνει μελέτη του ΤΕΙ

Υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων από συνθετικά προϊόντα στα νεόδμητα διαμερίσματα, διαπιστώνει μελέτη του ΤΕΙ

Τρίκαλα: Πρόσφατες διεθνείς έρευνες έχουν καταγράψει υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων σε εσωτερικούς χώρους νεόδμητων κατοικιών (και ιδιαίτερα της χημικής ουσίας φορμαλδεΰδης) που εκλύονται ιδίως από συνθετικά προϊόντα, (π.χ. μονωτικά υλικά), συγκολλημένα προϊόντα ξύλου (μοριοπλάκα, MDF), συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, τάπητες, νέες βαφές και χρώματα κ.ά.

Τρίκαλα: Πρόσφατες διεθνείς έρευνες έχουν καταγράψει υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων σε εσωτερικούς χώρους νεόδμητων κατοικιών (και ιδιαίτερα της χημικής ουσίας φορμαλδεΰδης) που εκλύονται ιδίως από συνθετικά προϊόντα, (π.χ. μονωτικά υλικά), συγκολλημένα προϊόντα ξύλου (μοριοπλάκα, MDF), συνθετικά υφάσματα, κουρτίνες, τάπητες, νέες βαφές και χρώματα κ.ά.

Οι έρευνες αυτές τονίζουν τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για την υγεία των καταναλωτών, αφού αποδεικνύουν την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φορμαλδεΰδης σε χώρους κατοικιών και γραφείων. Από τις δεκαετίες του ’70 και ’80 έχει αναγνωριστεί ότι, τα σύνθετα προϊόντα ξύλου αποτελούν κύριες πηγές έκλυσης της φορμαλδεΰδης.

Aλλοι ρύποι εσωτερικών χώρων είναι η ακεταλδεΰδη, η πεντανάλη, το βενζόλιο, το στυρένιο και άλλες οργανικές ενώσεις. Έχει μάλιστα γίνει ευρέως γνωστό το λεγόμενο Sick Building Syndrome εξαιτίας αυτών των επικίνδυνων για την υγεία ρύπων, το οποίο λέγεται και «σύνδρομο του παθογόνου κτιρίου».

Επιδημιολογικές και κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση του ανθρώπου σε φορμαλδεΰδη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, κνησμό στα μάτια, αλλεργικά και ασθματικά σύνδρομα και άλλα συμπτώματα.

Ενδιαφέροντα για όλα τα παραπάνω έχουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που σκοπό είχε τη μέτρηση της φορμαλδεΰδης σε νεόδμητες κατοικίες (διαμερίσματα) στην πόλη της Καρδίτσας.

Η έρευνα αυτή (που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας των σπουδαστριών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Παράρτημα Καρδίτσας – Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Ελένης Βουλή και Χαρίκλειας Γονιτσιώτη) έγινε, όπως αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας, καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης, με χρήση ειδικού οργάνου (formaldehyde-meter) σε τριάντα διαφορετικά διαμερίσματα της Καρδίτσας.

Τα διαμερίσματα αυτά είχαν ήδη κατοικηθεί για έναν έως τρεις μήνες. Οι μετρήσεις έγιναν δύο φορές. Αρχικά τον Ιούλιο του 2006 (με πρώτη μέτρηση τις πρωινές ώρες και δεύτερη μέτρηση μετά από 30 λεπτά εξαερισμό των χώρων), και τον Ιανουάριο του 2007, δηλαδή έξι μήνες μετά.

Οι μετρήσεις κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης στους εξής χώρους: καθιστικό, υπνοδωμάτιο, εσωτερικό χώρο ντουλαπών κουζίνας και εσωτερικό χώρο ντουλαπών υπνοδωματίου.

Τα επίπεδα φορμαλδεΰδης στους χώρους καθιστικό-υπνοδωμάτιο βρέθηκαν σε τουλάχιστον 10 από τις 30 κατοικίες να είναι από 1 μέχρι 3 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι υψηλές και ξεπερνούν κατά πολύ το όριο που έχουν θέσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατοικίες.

Όπως αναμενόταν, οι συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους των ντουλαπών κουζίνας και υπνοδωματίου βρέθηκαν πολύ υψηλότερες, σε πολλές δε περιπτώσεις πάνω κι από τα επίπεδα των 5 ppm, όπου μπορεί να παρατηρηθεί ερεθισμός στη μύτη ή και κνησμός στα μάτια.

Σε μετρήσεις που έγιναν στους ίδιους χώρους (καθιστικό-υπνοδωμάτιο) μετά από 30 λεπτά εξαερισμό παρατηρήθηκε δραματική μείωση των επιπέδων φορμαλδεΰδης και σε 24 από τις 30 περιπτώσεις (καθιστικό) η μέτρηση ήταν κάτω από 1 ppm, ενώ το ίδιο συνέβη και σε 26 από τις 30 περιπτώσεις για τους χώρους υπνοδωματίου.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας το γεγονός ότι οι μετρήσεις αυτές επαναλήφθηκαν μετά από χρονικό διάστημα έξι μηνών (Ιανουάριος 2007) και τα επίπεδα φορμαλδεΰδης ήταν σημαντικά χαμηλότερα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (δηλ. κάτω από 1 ppm).

Από την έρευνα αυτή διαπιστώνεται ότι, στους εσωτερικούς χώρους των νεόδμητων κατοικιών που μελετήθηκαν υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης, που ειδικά τους πρώτους μήνες, στο 1/3 των κατοικιών ξεπερνούσαν το επίπεδο του 1 ppm.

Με δεδομένο τις αρνητικές επιπτώσεις της φορμαλδεΰδης στην υγεία του ανθρώπου, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα. Όπως συχνός, καθημερινός και επιμελημένος εξαερισμός στις νεόδμητες κατοικίες (συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες), ειδικά μάλιστα κατά το πρώτο έτος της διαμονής σε αυτές. Τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Οι καταναλωτές έχουν υποχρέωση να ενημερώνονται για τα υλικά και τα συνθετικά προϊόντα που τοποθετούν στις νέες οικίες τους, ώστε αυτά να είναι πιστοποιημένα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ειδικά δε για τα συγκολλημένα προϊόντα ξύλου (μοριοπλάκα, MDF), πρέπει αυτά να φέρουν σήμα ποιότητας και να ανήκουν στην κατηγορία Ε1, δηλαδή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε φορμαλδεΰδη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ120, ή στην κατηγορία Ε0, δηλαδή μηδενικής περιεκτικότητας σε φορμαλδεΰδη.

Το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών.

Για να μη δημιουργηθεί σύγχυση θα πρέπει να τονιστεί ότι αφενός το φαινόμενο της δραστικής έκλυσης φορμαλδεΰδης (ειδικά κατά το πρώτο έτος) από νεοτοποθετημένα προϊόντα ξύλου, χρώματα, συνθετικά υλικά κ.α. είναι συχνό και απαντάται πάντοτε σε νεόδμητες κατοικίες και αφετέρου να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές βιομηχανίες ξύλου έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες -με ανάλογες επενδύσεις- που έχουν ως αποτέλεσμα (σήμερα) την παραγωγή πιστοποιημένων συγκολλημένων προϊόντων ξύλου που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Πρόσθετα, οι καταναλωτές οφείλουν να αναζητούν στην αγορά προϊόντα ξύλου που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρουν το κατάλληλο σήμα ποιότητας (δηλ. προϊόντα κλάσης Ε1).

Επιπρόσθετα προτείνεται στους καταναλωτές η χρήση περισσότερων προϊόντων από συμπαγές (μασίφ) ξύλο, π.χ. σε έπιπλα και σε κατασκευές μέσα στο σπίτι όπως πατώματα, πόρτες, ντουλάπια. Ειδικά δε για τα υπνοδωμάτια, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να είναι πιο μεγάλα σε διαστάσεις και πιο ευρύχωρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024