Δεκάδες άμαχοι νεκροί στη διάρκεια επιδρομής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
Γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, θεωρώντας ότι στόχους τους ήταν ένοπλοι αντάρτες. Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για 27 νεκρούς, ενώ διατάχθηκε επείγουσα έρευνα για το περιστατικό.
2
Γυναίκες και παιδιά ήταν τα θύματα αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, θεωρώντας ότι στόχους τους ήταν ένοπλοι αντάρτες. Τη βαθιά του λύπη εξέφρασε ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που μαζί με τη Συμμαχία διέταξε επείγουσα έρευνα για το μακελειό, ανέφερε ότι νεκροί είναι 27 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 12 είναι οι τραυματίες.
Αρχικά είχε μεταδοθεί ότι οι νεκροί φτάνουν τους 33.
Το Υπουργικό Συμβούλιο του Αφγανιστάν καταδίκασε την επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την «αδικαιολόγητη», και ανακοίνωσε πως μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν ήταν τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί.
Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση κατά τριών μικρών λεωφορείων στην επαρχία Ουρουζγκάν, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι στα οχήματα επέβαιναν ένοπλοι αντάρτες, αλλά δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.
Τελικά, διαπιστώθηκε πως επιβάτες ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, που ταξίδευαν προς την επαρχία Κανταχάρ.
Σύμφωνα με το BBC, ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για να του ζητήσει συγγνώμη.
«Λυπούμαστε βαθιά για την τραγική απώλεια αθώων ανθρώπων. Έχω πει επανειλημμένως προς τις δυνάμεις μας πως είμαστε εδώ για να προστατέψουμε τον λαό του Αφγανιστάν. Η απώλεια ή ο τραυματισμός αμάχων εξαιτίας λάθους, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην αποστολή μας» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο ΜακΚρίσταλ και δεσμεύτηκε πως «θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη» των Αφγανών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τετραήμερη εργασία: Ανεδαφική ιδέα ή εφικτή πρόταση;
- Συνταγή: Chimichanga με κοτόπουλο και αβοκάντο
- Υπόθεση Έπσταϊν: Στο στόχαστρο ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ – «Είναι παθολογικός ψεύτης» λένε οι Δημοκρατικοί
- Αναφορές ότι το Ιράν θα απαντήσει σήμερα στην πρόταση των ΗΠΑ – Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο
- Τι έδειξε μια νέα έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή;
- Ανεβαίνει ο υδράργυρος – Καλοκαιρινός ο καιρός και σήμερα
- Γυναίκες ξαναγράφουν την ιστορία στη Wikipedia: Ένας αγώνας ενάντια στην ανισότητα
- Σε έχω δει, κάπου σε ξέρω: Η επιστήμη γνωρίζει γιατί ξεχνάμε εύκολα τα ονόματα κάποιων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442