Ζημιές 582,6 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο της Εμπορικής το 2009
Διεύρυνση της τάξης του 18,5% παρουσίασαν οι ζημιές στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας το 2009 σε σχέση με το 2008. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν σε 582,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 491,8 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ τα μεικτά λειτουργικά κέρση σημειώσαν άνοδο 41,4%.
2
Διεύρυνση της τάξης του 18,5% παρουσίασαν οι ζημιές στην Εμπορική Τράπεζα το 2009 σε σχέση με το 2008. Οι καθαρές ζημιές του Ομίλου ανήλθαν σε 582,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 491,8 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.
Το σύνολο καθαρών εσόδων της Τράπεζας για το 2009 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τα 751 εκατ. ευρώ. Τα μεικτά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 41,4% στα 104,2 εκατ. ευρώ.
Οι καθαρές ζημιές του Ομίλου οφείλονται -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση- αφενός στο συνεχώς επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και αφετέρου στην ευθυγράμμιση της πολιτικής διαχείρισης κινδύνων της Εμπορικής Τράπεζας με τα πρότυπα της Credit Agricole, κύριου μετόχου της.
Οι βασικές καταθέσεις παρουσιάστηκαν αυξημένες 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τη μετατόπιση του καταθετικού ενδιαφέροντος από τις προθεσμιακές στις βασικές καταθέσεις.
Συνολικά, οι καταθέσεις μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 16%, στα 14,9 δισ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο δανείων υποχώρησε οριακά (αναμορφωμένο με τα ποσά των διαγραφών) στα 22,7 δισ. ευρώ από 22,9 δισ. ευρώ το 2008.
Το ύψος των προβλέψεων το τέταρτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε περαιτέρω μείωση κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, φθάνοντας τα 138,4 εκατ. ευρώ.
Το κεντροποιημένο σύστημα έγκρισης δανείων και η βελτιωμένη εφαρμογή συστημάτων για τον έλεγχο πιστώσεων και σχετικά με τις εισπρακτικές διαδικασίες έχει βελτιώσει συνολικά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων της Τράπεζας σε συνέχεια της ευθυγράμμισης των σχετικών λειτουργιών με τις αντίστοιχες της Credit Agricole, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση κατά το δ τρίμηνο του 2009 η Εμπορική συνέχισε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης που υλοποιεί.
Το σύνολο καθαρών εσόδων για το τρίμηνο ήταν 199,2 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αυξημένο όμως κατά 3% σε αναμορφωμένη και συγκρίσιμη βάση.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6% και ανήλθαν στα 154,6 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της δομής των καταθέσεων και στo συνεχή έλεγχο του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, που επέδρασαν θετικά, παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.
Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, Alain Strub, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009 αποτελούν σαφή επιβεβαίωση ότι η Εμπορική Τράπεζα κινείται σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης 2009-2013, το οποίο προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2011.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442