2

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα γίνει μαγνήτης περισσότερων παράνομων μεταναστών με το νόμο για την ιθαγένεια εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Συμπλήρωσε πως η χορήγηση ιθαγένειας σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης, ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης και ξενοφοβίας.

Μολονότι αναγνώρισε πως το τελικό νομοσχέδιο είναι βελτιωμένο, σχολίασε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες αλλαγές.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποκτούν το δικαίωμα της ιθαγένειας στην ενηλικίωσή τους, υπό δύο προϋποθέσεις: την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και την εγκατάλειψη της ιθαγένειας των γονιών τους.

Όχι απλώς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την πολιτογράφηση μεταναστών, αλλά και θα το καταργήσουμε όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» είπε ο κ. Σαμαράς που υποστήριξε ότι το κοινωνικό πρόβλημα από την νόμιμη παραμονή των μεταναστών έχει ήδη λυθεί με νομοθετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Επέκρινε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης, παίρνει μέτρα που ουσιαστικά μετατρέπουν την Ελλάδα σε «μαγνήτη» νέων κυμάτων παράνομης μετανάστευσης».

Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει πλέον στα όρια της, όσον αφορά την απορρόφηση μεταναστών: «Όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που πέρασε η Ελλάδα τη μεταπολεμική περίοδο, το να χορηγούμε ιθαγένεια μαζικά σε μισό εκατομμύριο μετανάστες, μαζί με τα παιδιά τους, εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» είπε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η ομαλή ένταξη μεταναστών γίνεται σταδιακά με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι: «Δεν στέλνω το μήνυμα ότι η χώρα έχει χαλαρές διαδικασίες μαζικής πολιτογράφησης. Δεν μετατρέπω την Ελλάδα σε μαγνήτη εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών [..] Δεν στέλνω αυτό το μήνυμα ούτε στους δουλεμπόρους που καραδοκούν να φέρουν κι άλλες καραβιές απελπισμένων, ούτε στην υπόλοιπη κοινωνία, που ήδη βρίσκεται στα όρια της».

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ επί του θέματος, ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν ιθαγένεια, όχι αμέσως, αλλά στην ενηλικίωση τους με τις εξής προϋποθέσεις: Να έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια των γονιών τους. «Μ άλλα λόγια, όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα θα πάρουν ιθαγένεια με την ενηλικίωση τους εφ όσον το θέλουν. Αλλά δεν θα πάρουν ιθαγένεια εξ αρχής και οι γονείς τους».

Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας».

Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ρύθμιση για τη ψήφο στις δημοτικές εκλογές είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο».

Δευτερολογία

Δευτερολογώντας ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε: «προσέξτε μήπως με την πολιτική σας στο μεταναστευτικό σπείρετε ανέμους, γιατί θα θερίσετε θύελλες σε εποχές μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης» και επανέλαβε: «Εμείς λέμε ναι στην ενσωμάτωση όχι στην αναπαραγωγή των γκέτο και της καχυποψίας, όπως το μοντέλο πολυπολιτισμικότητας που προωθείτε».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ως «συνεχιζόμενη απρέπεια και παραμύθι» το λεγόμενο ότι «ο Σαμαράς έφερε τους Αλβανούς στην Ελλάδα». Αφενός, σημείωσε γιατί ως υπουργός Εξωτερικών δεν είχε δικαιοδοσία στα σύνορα και αφετέρου τα κλειστά σύνορα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια ήσαν από την αλβανική πλευρά που έπαψαν να φυλάσσονται όταν κατέρρευσε το καθεστώς Χότζα: «Εγώ φταίω και γι’ αυτό; Βάσει επίσημων στοιχείων ήσαν λιγότεροι από 20.000 αυτοί που μπήκαν τότε. Οι μεγάλες μάζες μπήκαν επί ημερών σας. Τότε, γιατί δεν κλείσατε εσείς τα σύνορα;»

Παραδέχθηκε ο κος Σαμαράς την κίνηση βουλευτών του υπέρ της ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές στη συνταγματική αναθεώρηση, που πάντως δεν πέρασε, ούτε ήταν επίσημη θέση του κόμματος, θύμισε όμως ότι ο σημερινός σύμβουλος του πρωθυπουργού, καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της δυνατότητας ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση.

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενεργοποίησε την FRONTEX και κάλεσε την κυβέρνηση να πει πόσους λαθρομετανάστες επαναπροώθησε στους τέσσερις μήνες. «Αυτή η στάση της Τουρκίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι θα είναι εμπόδιο για την ενταξιακή της προοπτική», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ