Νέα παρέμβαση Αλαβάνου για μια «δυναμική επανεμφάνιση της ριζοσπαστικής Αριστεράς»
Νέα ηγετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μίλησε για την ανάγκη «δυναμικής επανεμφάνισης της ριζοσπαστικής Αριστεράς» με αιχμή την πρόταση που έχει καταθέσει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
2
Νέα ηγετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, μίλησε για την ανάγκη «δυναμικής επανεμφάνισης της ριζοσπαστικής Αριστεράς» με αιχμή την πρόταση που έχει καταθέσει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Τα μπλόκα στους δρόμους, οι δίκαιοι αγώνες των αγροτών, τα κυκλοφοριακά οδοφράγματα σε όλη τη χώρα είναι μόνο ένας πρόλογος στο σκληρό θρίλερ που ενδέχεται να ακολουθήσει στην Ελλάδα της κρίσης», είπε ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση.
«Οι αντιδράσεις ενάντια στην κινητοποίηση των αγροτών είναι σαφής προειδοποίηση για το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές δυνάμεις σε περίπτωση που απέναντι στη διαλυτική για την κοινωνία πολιτική της κυβέρνησης δεν αναδειχθεί μια κάθετη, εναλλακτική και συγκροτημένη πολιτική για ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε.
Σε αυτό το σκηνικό, τόνισε ότι άμεσο χρέος της Αριστεράς είναι να αντιπαραθέσει μια γραμμή ενοποίησης των αγώνων, συμμαχίας, συμπόρευσης και αλληλεγγύης, «απέναντι στην τακτική κυβέρνησης και συστήματος να οξύνουν αντιθέσεις μεταξύ τάξεων και πολιτών, προκειμένου να απομονώνουν, να δυσφημούν και να σπάνε κάθε αγώνα».
Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι «το δημοψήφισμα για τη μη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ελλάδα παίρνει μια κεντρική σημασία για τις συνολικές εξελίξεις. Για μια δυναμική επανεμφάνιση της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για την επανεργοποίηση των μελών και φίλων που με τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα θα έχουν τη δυνατότητα πλατιά να εκλαϊκεύσουν το ριζοσπαστικό αριστερό σχέδιο».
Σε αυτή τη βάση μπορεί να στηριχθεί η θετική προγραμματική αντιπρόταση της Αριστεράς, που στηρίζεται στα «15 σημεία» του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνει δημοκρατικό σχεδιασμό, προγραμματισμό, επενδυτικό πρόγραμμα, προτεραιότητα στην Παιδεία και Τεχνολογία, αναγέννηση του κοινωνικού κράτους, δημοσιονομική ανασυγκρότηση, είπε ο κ. Αλαβάνος.
Παράλληλα παρατήρησε πως το αίτημα για μη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε θέμα που αφορά όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά και να προκαλέσει ένα κίνημα αλληλεγγύης, όπως πριν λίγα χρόνια με το δημοψήφισμα στη Γαλλία.
Σε ερώτηση για το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΝ και τις διαφωνίες περί της διεξαγωγής ή όχι συνεδρίου, ο κ. Αλαβάνος, απάντησε: «Νομίζω ότι για όλα αυτά τα προβλήματα μια θετική πολιτική πρωτοβουλία και έξοδος προς την κοινωνία, είναι αυτή που θα δώσει λύση». Αυτή η πρωτοβουλία, είπε, είναι η πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να μην εφαρμοστεί το σύμφωνο σταθερότητα στην Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γιανάι για τα σενάρια με τον Μοντέρο: «Θα ήθελα να τον δω μαζί με Μίτσιτς και Μπράιαντ»
- Λαζόπουλος: Με τόσους υπόδικους σε λίγο δεν θα λέμε κατεβαίνει το κόμμα της ΝΔ, αλλά η σπείρα της ΝΔ
- «Βιολάντα»: Στον ανακριτή σήμερα ο διευθυντής του εργοστασίου – Ποιο είναι το κατηγορητήριο
- Χανταϊός: Μία Γαλλίδα το νέο κρούσμα στο κρουαζιερόπλοιο Hondius – Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός των επιβατών
- Παιδιά στη Βρετανία φορούν μούσια για να παρακάμψουν τους ελέγχους ηλικίας στα social media
- Τύμβος Καστά: Ο μεγαλύτερος ταφικός τύμβος στη Μακεδονία θα είναι επισκέψιμος από το 2028
- «Η Γαλατασαράι δίνει 35 εκατ. ευρώ για τον Καρέτσα» (pic)
- Ενάμιση κατώτατο μισθό θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος για ενοίκιο στην Αθήνα – Το κόστος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442