Την καταδίκη των εμπρησμών σε συναγωγές ζητά το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο
Να καταδικάσει το νέο εμπρησμό της συναγωγής των Χανίων, κατά τρόπο «έντονο και επείγοντα», ζητά από την κυβέρνηση το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. O εμπρησμός είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων. Ο Γ.Πεταλωτής καταδίκασε εκ μέρους της κυβέρνησης την επίθεση.
2
Να καταδικάσει το νέο εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων, κατά τρόπο «έντονο και επείγοντα», ζητά από την κυβέρνηση το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.
Ο νέος εμπρησμός, που έγινε στις 16 Ιανουαρίου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, είχε σαν αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί μέρος του κτίρίου και να καταστραφούν και 2.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων.
Αυτός είναι ο δεύτερος εμπρησμός της Συναγωγής που είχε αντιμετωπίσει μια ακόμη επίθεση μόλις πριν 19 ημέρες.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταδικάζοντας κατηγορηματικά την επίθεση.
Σε ερώτηση αν η αύξηση ρατσιστικών κρουσμάτων που παρατηρείται, συνδέεται με πιέσεις κύκλων μετα τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «καμία πίεση δεν μπορεί να ανεχτεί η κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, ώστε να αλλάξει τις απόψεις της και τον τρόπο συμπεριφιορά της απέναντι στους ανθρώπους που δεν κατάγονται από την Ελλάδα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε: «Η εμπρηστική επίθεση που είχε ως στόχο, για δεύτερη φορά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, την εβραϊκή Συναγωγή στα Χανιά καταδικάζεται απερίφραστα ως ενέργεια μη συνάδουσα προς το κοινό αίσθημα του ελληνικού λαού, που δε χαρακτηρίζεται από αισθήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντισημιτισμού.
» Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τα μέλη της Εβραϊκής κοινότητας για τις φθορές που προκλήθηκαν και ιδιαίτερα για την καταστροφή 2.500 τίτλων σπάνιων βιβλίων που αποτελούν στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων μας.
» Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως της θρησκείας που πρεσβεύουν, αποτελούν αδιαπραγμάτευτη θέση της ελληνικής πολιτείας.»
Τη λύπη της για τον εμπρησμό εξέφρασε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καλώντας τις Αρχές να μεριμνήσουν ώστε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
- «Η Ντουμπάι έχει καταθέσει πρόταση στην Μπαρτσελόνα για τον Σενγκέλια»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442