Το βιολογικό ρολόι παίζει ρόλο στην εκδήλωση καρδιαγγειακού νοσήματος
Λονδίνο: Ιάπωνες επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται σοβαρά η πιθανότητα η καρδιαγγειακή νόσος να σχετίζεται με τις διαταραχές του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.
Λονδίνο: Ιάπωνες επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται σοβαρά η πιθανότητα η καρδιαγγειακή νόσος να σχετίζεται με τις διαταραχές του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature Medicine, ο Δρ Χιτοσι Οκαμούρα και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κιότο μελέτησαν ποντίκια και διαπίστωσαν ότι υπάρχει γενετικός παράγοντας κινδύνου για μια μορφή υπέρτασης που επηρεάζεται από τον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού του ανθρώπου.
Οι δυσλειτουργίες στο εσωτερικό αυτό ρολόι, που επηρεάζει και την χημεία του σώματος, έχουν σχετιστεί με πολλές παθήσεις.
Στην ιαπωνική μελέτη τα στοιχεία είναι συνεπή με παλαιότερες μελέτες που έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε βάρδιες, τα πληρώματα αεροσκαφών που κάνουν πολύωρες πτήσεις και όσοι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων.
Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική βλάβη, και πολλά άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα.
Πολλά γονίδια έχουν αναγνωριστεί ως τα σημεία-κλειδιά για την λειτουργία του κιρκαδικού ρολογιού. Για παράδειγμα, τα ποντίκια που δεν είναι φορείς κρυπτοχρώματος (μόριο που σχετίζεται με τον πόνο), έχουν μη φυσιολογικό κιρκαδικό ρυθμό.
Ο Δρ Οκαμούρα παρατήρησε ότι τα ποντίκια ήταν ευάλωτα στην υπέρταση επειδή είχαν αφύσικα υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης, ορμόνη που παροτρύνει την κατακράτηση υγρών στους νεφρούς.
Απέδειξε λοιπόν ότι το κιρκαδικό ρολόι ελέγχει άμεσα ένα γονίδιο που παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή της αλδοστερόνης. Παρόμοιο γονίδιο έχει και ο άνθρωπος.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα, ο Ιάπωνας ερευνητής σημειώνει ότι «προκύπτει μια νέα οδός ελέγχου της υπέρτασης στους ανθρώπους.»
health.in.gr
- ΚΕΔ: Το χαλασμένο τηλέφωνο των Λανουά, Βαλέρι και η ευθύνη της ΕΠΟ
- Δημοσκόπηση: Παγιώνεται στη δεύτερη θέση η ΕΛΑΣ – Μάχη για τους κεντρώους και τους «χωρίς ταύτιση» ψηφοφόρους
- Gen Z: Μήπως το να ακολουθείς τα πάθη σου είναι πιο έξυπνο από τα να κυνηγάς το όνειρά σου;
- ΕΛΑΣ: Οι πυρκαγιές σε Γαλλία – Ισπανία υπενθυμίζουν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)






















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442