Σελίδα στον εκλογικό νόμο ετοιμάζεται να γυρίσει η κυβέρνηση
Έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία πλέον έχει στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το γερμανικό μοντέλο. Μεταξύ των αλλαγών είναι αυτοδυναμία με 40,2%, δημιουργία 180 μονοεδρικών και πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες.
Έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία πλέον έχει στα χέρια της τις βασικές αρχές και την κατανομή των εδρών με βάση το γερμανικό μοντέλο.
Όπως αναφέρει «Το Έθνος», οι βασικές αλλαγές που αποφασίστηκε να προωθηθούν είναι οι εξής:
– Τέλος στον σταυρός προτίμησης
-Οι 180 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τους εκλογείς να επιλέγουν μονάχα κόμμα και οι υπόλοιποι 120 σε λίστες των περιφερειών.
-Οι περιφέρειες θα είναι 15 ή 11, καθώς υπάρχει πιθανότητα αλλαγής της διοικητικής διαίρεσης της χώρας.
-Η αυτοδυναμία τοποθετείται στο 40,20%.
-Αποσυνδέεται η αυτοδυναμία από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μένουν εκτός Βουλής.
-Διατηρείται η αναλογικότητα του νόμου Σκανδαλίδη.
-Το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 40 έδρες.
-Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης ή μείωσης του ορίου 3%, χωρίς να διακινδυνεύεται η αυτοδυναμία. Κόμμα που κερδίζει μονοεδρική θα την παίρνει, έστω και αν δεν πιάνει το όριο του 3% (στην περίπτωση που διατηρηθεί).
-Οι καινούργιες μονοεδρικές περιφέρειες δεν θα παραβιάσουν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Ελληνες του εξωτερικού.
-Στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων