Καλύτερο χοιρινό, καλύτερη υγεία υπόσχεται το γονιδίωμα του γουρουνιού
Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία προσδιόρισε την πλήρη γενετική αλληλουχία του οικόσιτου χοίρου, ένα επίτευγμα που αναμένεται να βελτιώσει την στην κτηνοτροφία, να βοηθήσει στην καταπολέμηση ανθρώπινων ασθενειών και να προσφέρει νέα στοιχεία για τη διαδικασία της εξέλιξης.
36
Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία προσδιόρισε την πλήρη γενετική αλληλουχία του οικόσιτου χοίρου, ένα επίτευγμα που αναμένεται να βελτιώσει την στην κτηνοτροφία, να βοηθήσει στην καταπολέμηση ανθρώπινων ασθενειών και να προσφέρει νέα στοιχεία για τη διαδικασία της εξέλιξης.
«Ο χοίρος είναι μοναδικό ζώο, δεδομένης της σημασίας του ως πηγής τροφίμων, και επειδή χρησιμοποιείται ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών» εξήγησε στο AFP ο Λάρι Σουκ, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ και επικεφαλής του προγράμμματος.
Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της γενετικής αλληλουχίας προήλθαν από ένα χοίρο της αμερικανικής ράτσας Ντούροκ, μιας από τις πέντε βασικές ράτσες για την παραγωγή χοιρινού κρέατος και μιας από τις περίπου 200 εξημερωμένες ράτσες χοίρων σε όλο τον κόσμο.
«Δεδομένου ότι οι ενδημικές άγριες ράτσες υπάρχουν ακόμα, είναι συναρπαστικό να εξετάσουμε αυτό το ζώο προκειμένου να μάθουμε για τις γενομικές επιδράσεις της εξημέρωσης» πρόσθεσε ο Δρ Σουκ, αναφερόμενος στις μεταβολές που επέφερε στο γενετικό υλικό των χοίρων η τεχνητή επιλογή από τους ανθρώπους.
Το γονιδίωμα του χοίρου θα μπορούσε να συμβάλει και στην αντιμετώπιση ανθρώπινων ασθενειών, καθώς τα όργανα των χοίρων έχουν περίπου ίδιο μέγεθος με τα ανθρώπινα και η φυσιολογία τους είναι παρόμοια.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι η γενετική τροποποίηση των γουρουνιών θα μπορούσε να επιτρέψει την παραγωγή οργάνων για μεταμόσχευση μέσα στα σώματα χοίρων.
Τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας παρουσιάζονται τη Δευτέρα στο Ινστιτούτο Σάνγκερ του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Wellcome Trust στο Χίνξτον της Αγγλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η Χαμάς εξέλεξε νέο ηγέτη – Είναι ο 65χρονος Χαλίλ αλ-Χάγια, που διαδέχεται τον δολοφονηθέντα Γιαχία Σινουάρ
- Γιος γνωστού καλλιτέχνη ο τραυματίας στην άγρια συμπλοκή ανήλικων στον Πλαταμώνα – «Τον μαχαίρωσαν απρόκλητα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442