Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Χαρτοπαίχτρα

Η Χαρτοπαίχτρα

Η αξέχαστη κωμωδία «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά, με τον Τάκη Ζαχαράτο στον ομώνυμο ρόλο, θα παίζεται στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα μέχρι το Κυριακή 25 Απριλίου. Από την Παρασκευή 6 Μαΐου μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον. Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά του έργα και παράλληλα […]

Η αξέχαστη κωμωδία «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά, με τον Τάκη Ζαχαράτο στον ομώνυμο ρόλο, θα παίζεται στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα μέχρι το Κυριακή 25 Απριλίου. Από την Παρασκευή 6 Μαΐου μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο Αριστοτέλειον.
Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά του έργα και παράλληλα μία από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, ζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου «Πόρτα».
Ο σκηνοθέτης Βασίλης Μυριανθόπουλος, με μουσική και τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, ανακατεύει ξανά την τράπουλα και δίνει ζωή στην αλησμόνητη Ρένα Βλαχοπούλου μέσα από το μοναδικό ταλέντο και την απίστευτη μεταμόρφωση του Τάκη Ζαχαράτου.

Η Χαρτοπαίχτρα σε αριθμούς!
▪ Έχει «ανέβει» 8 φορές στο Θέατρο και μία στον κινηματογράφο!
▪ Έχει ερμηνευτεί από 5 μεγάλες Ελληνίδες ηθοποιούς!
▪ Έκοψε 534.085 εισιτήρια στον κινηματογράφο!
▪ Η ταινία ήρθε τρίτη σε εισπράξεις τη χρονιά της προβολής της σε σύνολο 93 ταινιών!
▪ Η πρώτη παραγωγή με την Κυρία Κατερίνα έκανε 720 παραστάσεις!

Ιστορικό Χαρτοπαίχτρας
Η Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά γράφτηκε το 1963 και παίχτηκε στο θέατρο από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες της Ελληνικής Σκηνής την κυρία Κατερίνα Ανδρεάδη (1963,1964), τη Ρένα Βλαχοπούλου (1975, 1993), τη Μαίρη Αρώνη (1982) και την Άννα Παναγιωτοπούλου (1988).

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο από τον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) στο θέατρο Μπουρνέλλη στις 7 Νοεμβρίου του 1963, και παίχτηκε επί τρεις σεζόν (720 παραστάσεις).
Διανομή: Κυρία Κατερίνα (Αλέκα), Σπύρος Μουσούρης (Ανδρέας), Σαπφώ Νοταρά (κυρά Μαριγώ), Γιώργος Κωνσταντίνου (Γιαννάκης), Έλλη Φωτίου (Νίνα) Στέφανος Ληναίος (Λάκης), Αντιγόνη Γλυκοφρύδη (κυρία Λελέ), Νικήτας Πλατής (κλεφτοκοτάς), Γιάννης Μαλούχος (παπατζής) κ.ά.

Το 1964 η Χαρτοπαίχτρα μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, μουσική Μίμη Πλέσσα με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τη Σαπφώ Νοταρά, τον Κώστα Βουτσά, τη Χλόη Λιάσκου, τη Λιλή Παπαγιάννη, τον Νίκο Φέρμα, τον Νικήτα Πλατή κ.ά.

Στις 8 Μαρτίου του 1975 η Χαρτοπαίχτρα εμφανίζεται στη θεατρική σκηνή με νέα πρωταγωνίστρια: τη Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία έχοντας στο ενεργητικό της την κινηματογραφική επιτυχία της στον ομώνυμο ρόλο, αποφασίζει να ενσαρκώσει την ατίθαση ηρωίδα στο Δημοτικό θέατρο Πειραιώς σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη.

Την πρωτοχρονιά του 1982, δύο χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά (13.11.1979), ανεβαίνει στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά και κουστούμια Νίκου Πετρόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη κι ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών στους υπόλοιπους ρόλους.: Νίκος Τζόγιας (Ανδρέας), Κατερίνα Χέλμη (κυρία Λελέ), Τζέσυ Παπουτσή (τροτέζα), Τζόλυ Γαρμπή (κυρά Μαριγώ), Θάνος Καληώρας (Λάκης), Τρύφων Καρατζάς (γιατρός), Γιώργος Τσιτσόπουλος (παπατζής) κ.ά.

Το 1988 έρχεται η Άννα Παναγωτοπούλου ενσαρκώσει τη θρυλική ηρωίδα του Ψαθά στο θέατρο «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και σκηνικά Γιάννη Καρύδη. Τους υπόλοιπους ρόλους ενσαρκώνουν ο Ηλίας Λογοθέτης (Ανδρέας), η Έλντα Πανοπούλου (κυρα Μαριγώ), ο Δημήτρης Τάρλοου (Λάκης), η Κάκια Ιγερινού (Ευτέρπη), η Ολίνα Ξενοπούλου (κυρία Λελέ) κ.ά.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1993, η Ρένα Βλαχοπούλου ανεβάζει για τελευταία φορά τη Χαρτοπαίχτρα στο θέατρο Μπρόντγουαιη σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Παγουλάτου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη. Είναι το έργο που επιλέγει να παίξει τελευταίο προτού αποσυρθεί οριστικά από την ελληνική σκηνή.

Το καλοκαίρι του 2004 η Υρώ Μανέ ενσαρκώνει τη «Χαρτοπαίχτρα» στη Χίο, σε μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου με τους ηθοποιούς Γιώργο Λέφα (Αντρέας) , Βίλμα Τσακίρη (κυρά Μαριγώ), Σταύρο Νικολαϊδη (Λάκης), Μιχάλη Γιαννάτο (παπατζής) κ.ά.

Τάκης Ζαχαράτος
Ηθοποιός:Γιάννης Μποσταντζόγλου
Ηθοποιός:Χρήστος Συριώτης
Ηθοποιός:Τζέσυ Παπουτσή
Ηθοποιός:Δημήτρης Λιακόπουλος
Ηθοποιός:Κατερίνα Μάντζιου
Ηθοποιός:Κατερίνα Χιωτίνη
Ηθοποιός:Άννα Αθανασιάδη
Ηθοποιός:Θοδωρής Ευστρατιάδης
Ηθοποιός:Γιάννης Μάνιος
Ηθοποιός:Νίκος Μπουρνιάς
Ηθοποιός:Πάνος Ρεντούμης
Ηθοποιός:Μιχάλης Γιαννάτος
Ηθοποιός:Γιώργος Γιαννόπουλος
Βασίλης Μυριανθόπουλος
Πλέσσας, Μίμης
Δημήτρης Ψαθάς

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024