Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο 6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009, λέει ο Γ.Παπαθανασίου

Στο 6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009, λέει ο Γ.Παπαθανασίου

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, για πρώτη φορά από το 1993 και η μείωση των δημοσίων εσόδων θα οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6% του ΑΕΠ, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. «Η παραδοχή επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή» δήλωσε η Λ.Κατσέλη.

27

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, για πρώτη φορά από το 1993 και η μείωση των δημοσίων εσόδων θα οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6% του ΑΕΠ, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος είναι η μείωση στο 3,7% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009. Η μείωση του ελλείμματος, είπε ο υπουργός, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα έκτακτων μέτρων, όπως η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

«Η εισοδηματική μας πολιτική είναι ξεκάθαρα προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών», επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου (απαντώντας με e-mail σε ερωτήσεις του πρακτορείου) και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενος παράτασης για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος, δηλώνει ότι «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση», την οποία «πρέπει να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε».

Για την οικονομία, σημειώνει ότι αναμένεται αρνητικός ρυθμός φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση» λέει, επισημαίνοντας ότι στις τελευταίες εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία από την θερινή τουριστική κίνηση.

Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού, το 2010, ενώ λέει ότι θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για να καλυφθούν οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων.

Ο καθαρός (νέος) δανεισμός στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 52,5 δισ. ευρώ ή το 20% του ΑΕΠ.

Σχόλια από το ΠΑΣΟΚ

Τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Η ίδια παρέπεμψε τον υπουργό στις προβλέψεις, που ήδη έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ ότι το έλλειμμα για φέτος θα ξεπεράσει το στόχο του 3,7% και θα φτάσει το 7%-8% του ΑΕΠ.

«Η παραδοχή του υπουργού ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6%, επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέτρα που έλαβε, όχι μόνο δεν έβαλαν φρένο στις σπατάλες, αλλά επέτειναν την ύφεση και τη δημοσιονομική εκτροπή» σημείωσε.

«Μάθαμε σήμερα, διαβάζοντας τον ξένο Τύπο, ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αποκάλυψε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι το έλλειμμα θα είναι τουλάχιστον 6%. Είναι ενδιαφέρον ότι ο υπουργός αποφασίζει να μοιραστεί αυτή την πληροφορία μαζί μας, μέσω απαντήσεων σε συνέντευξη που δίνει στον ξένο Τύπο και αναρωτιόμαστε πόσο παραπάνω θα ανέβει το χρέος», δήλωσε ο εμπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024