Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε μόριο που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αναφυλαξία

Ανακαλύφθηκε μόριο που παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αναφυλαξία

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική πρόοδο που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των παιδιών που υποφέρουν από σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια και άλλα τρόφιμα.

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες έκαναν μια σημαντική πρόοδο που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των παιδιών που υποφέρουν από σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια και άλλα τρόφιμα.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και συγκεκριμένα το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο με επικεφαλής τους Δρ Αλίριο Μελεντεζ και Έντι Λιου εντόπισαν ένα μόριο που ενισχύει την αλλεργική αντίδραση.

Επίσης κατάφεραν να αναπτύξουν έναν βιολογικό παράγοντα που πιστεύουν ότι θα μειώσει αυτά τα συμπτώματα. Εκφράζουν την ελπίδα να μπορέσουν τα στοιχεία αυτά να συντελέσουν στη μεγάλη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων μοιραίου σοκ αναφυλαξίας.

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Συχνές αιτίες είναι τα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια, το σουσάμι, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα καρύδια και τα οστρακοειδή.

Στις μη διατροφικές αιτίες περιλαμβάνονται οι σφήκες, το κεντρί της μέλισσας, το καουτσούκ, η πενικιλίνη και άλλα φάρμακα ή ενέσεις.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια νέα κυτοκίνη η IL-33 παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της αναφυλαξίας.

Οι ειδικοί μελέτησαν έναν αριθμό ασθενών που είχαν υποστεί αναφυλαξία κατά τη διάρκεια χειρουργείου και διαπίστωσαν ότι είχαν πολύ υψηλά επίπεδα του μορίου IL-33.

Η IL-33 είναι μια σχετικά νέα ανακάλυψη και ο ρόλος της στην αναφυλαξία ή οποιαδήποτε παθολογία δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως.

Η μελέτη δείχνει πάντως ότι η IL-33 παίζει θεμελιώδη ρόλο στην αύξηση της φλεγμονής που βιώνει ο ασθενής κατά την διάρκεια της περιόδου του αναφυλακτικού σοκ και οδηγεί τους επιστήμονες στην κατανόηση του πως πρέπει να παρέμβουν για να μειωθεί η επίπτωσή της.

Το αναφυλακτικό σοκ προάγει μια μαζική φλεγμονώδη αντίδραση που συχνά είναι τόσο σοβαρή που περιορίζει και την αναπνοή.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σοβαρότητα του σοκ σχετίζεται με το μόριο IL-33, που δρα ως ένας ενισχυτής της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον μοιραίο περιορισμό του αεραγωγού και τελικά στον θάνατο.

Οι ασθενείς με τις πιο σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις έχουν πολύ υψηλά επίπεδα IL-33 στο σύστημά τους.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Association of Sciences «σε γενικές γραμμές χωρίς το μόριο IL-33 η αλλεργική αντίδραση που βιώνει το άτομο θα είναι λιγότερο σοβαρή, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.»

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν με επιτυχία ένα ζωικό μοντέλο για να αποδείξουν ότι η εμπλοκή του μορίου IL-33 μειώνει την σοβαρότητα της κρίσης.

Τώρα μελετούν πιο αναλυτικά τον ρόλο του στην αναφυλαξία και όμοιες διαταραχές, και σκοπεύουν να επεκτείνουν τις έρευνές τους στην τροφική, την φαρμακευτικά διαμεσολαβούμενη αναφυλαξία και την επαγόμενη από δηλητήρια.

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024