Αγριους βιασμούς κρατουμένων στις φυλακές του Ιράν καταγγέλλουν οι μεταρρυθμιστές
Συλληφθέντες στις κινητοποιήσεις κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, γυναίκες και άνδρες, βιάστηκαν στις φυλακές με κτηνώδη τρόπο σε σημείο που να υποστούν σωματικές και ψυχικές βλάβες, καταγγέλλει αντιπολιτευόμενος μεταρρυθμιστής ηγέτης. Αμεση η αντίδραση της Γαλλίας, η οποία δίνει αγώνα για την αποφυλάκιση της νεαρής Κλοτίλντ Ρις.
51
Πολίτες που συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Αχμαντινετζάντ, γυναίκες και άνδρες, βιάστηκαν στις φυλακές με κτηνώδη τρόπο σε σημείο που να υποστούν σωματικές και ψυχικές βλάβες, καταγγέλλει ο αντιπολιτευόμενος μεταρρυθμιστής ηγέτης Μεχντί Καρουμπί.
«Ένας ορισμένος αριθμός ατόμων που συνελήφθησαν δήλωσαν ότι νεαρές γυναίκες υπέστησαν άγριο βιασμό» γράφει ο ίδιος σε επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
«Αλλά και νεαροί άνδρες επίσης υπέστησαν άγριο βιασμό […] και έκτοτε υποφέρουν από κατάθλιψη και σοβαρά ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα» επισημαίνει ο Μεχντί Καρουμπί, εκ των ηττηθέντων προεδρικών υποψηφίων στις αμφιλεγόμενες εκλογές της 12ης Ιουνίου
Η επιστολή αυτή απευθύνθηκε στις 29 Ιουλίου στον Ιρανό πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ο οποίος προΐσταται του Συμβουλίου Κρίσεων και της Συνέλευσης των Ειδικών, δύο νευραλγικών θεσμών της εξουσίας. Ο Καρουμπί είχε προειδοποιήσει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής εάν δεν έλάμβανε απάντηση εντός δεκαημέρου.
Οι ιρανικές αρχές έχουν παραδεχθεί ότι πολλοί κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή, απέδωσαν όμως τους θανάτους σε ιό και όχι σε βία κατά των κρατουμένων.
Τον περασμένο μήνα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε το κλείσιμο του κέντρου κράτησης Καχριζάκ της Τεχεράνης, όπου εκρατούντο στελέχη των μεταρρυθμιστών και διαδηλωτές, διότι όπως είπε «δεν πληρούσε τις προδιαγραφές».
Στην επιστολή Καρουμπί αντέδρασε άμεσα η Γαλλία η οποία τόνισε ότι τα καταγγελλόμενα «εντείνουν την ανησυχία» για την κατάσταση στο Ιράν.
«Οι πράξεις βίας για τις οποίες κάνει λόγο ο Μεχντί Καρουμπί εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία που εξέφρασε η Γαλλία και η διεθνής κοινότητα για την κατάσταση στο Ιράν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.
«Οι γαλλικές αρχές εξέφρασαν επανειλημμένα έντονη ανησυχία της Γαλλίας για τα βάρβαρα μέτρα καταστολής εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του ιρανικού πληθυσμού η οποία αμφισβήτησε ειρηνικά τη γνησιότητα και τα αποτελέσματα της προεδρικής εκλογής της 12ης Ιουνίου» προσέθεσε.
Το Παρίσι καταβάλει προσπάθεια για την απελευθέρωση της 23χρονης Γαλλίδας υπηκόου Κλοτίλντ Ρις, η οποία έχει οδηγηθεί σε δίκη στην Τεχεράνη κατηγορούμενη για υποκίνηση των μετεκλογικών ταραχών. Σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την απελευθέρωσή της και καταγγέλλει τις ομαδικές δίκες στις οποίες οδηγεί το ιρανικό καθεστώς μεταρρυθμιστές.
Πιέζει η Γαλλία για την αποφυλάκιση της Κλοτίλντ Ρις
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- «Tο μπολάκι με τα κοσμήματα που το έχετε;» – Οι διάλογοι από τη δράση της σπείρας που εξαπατούσε πολίτες παριστάνοντας υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ
- Πάρτι στα αποδυτήρια της Φενέρμπαχτσε και… μπουγέλο στον Γιασικεβίτσιους (vid)
- Υπάρχουν και κερδισμένοι στον πόλεμο στο Ιράν: Εταιρείες και τράπεζες είδαν την κρίση ως ευκαιρία
- «Chios Pass 2026» – «Kythira Pass 2026»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν οι ΗΠΑ – Πάνω από 30 νεκροί στον Λίβανο και ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη
- Σκάνδαλο κατασκοπείας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, για… 200.000.000 λόγους!
- Από πότε οι ταπεινές σαρδέλες έγιναν talk of the town;
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)

















































![Μελανσόν εναντίον ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ταϊβάν και Ισραήλ στην ίδια συνέντευξη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/X7BISL4J2FPWXNFMRYL5SQBVHQ-1-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442