Σε διαπραγματεύσεις στη Κόστα Ρίκα προσέρχονται Σελάγια και Μιτσελέτι
Ρόλο διαπραγματευτή για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα θα αναλάβει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Αρίας, ενώ, ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους. Στηρίζουν τις συνομιλίες οι ΗΠΑ, ζητούν επιστροφή του Σελάγια.
95
Ρόλο διαπραγματευτή για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα θα αναλάβει ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Αρίας, ενώ, ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.
Ο εκδιωχθείς πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια ζητά την απομάκρυνση της ομάδας που τον ανέτρεψε και έχει αυτή τη στιγμή την εξουσία στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, ώστε να επιστρέψει και ο ίδιος στο αξίωμά του.
Αντιθέτως ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ο οποίος ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος μετά την ανατροπή του Σελάγια από το στρατό δηλώνει ότι η επιστροφή του πρώην προέδρου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε ακόμα ότι δεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο.
Οι δύο πλευρές, λίγο πριν προσέλθουν στις χωριστές συνομιλίες, ανέβασαν τους τόνους της αντιπαράθεσης, δυσχεραίνοντας το έργο του Αρίας βραβευμένου το 1987 με Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Μ.Σελάγια χαρακτήρισε τον Ρ.Μιτσελέτι «εγκληματία» και προσθέτει ότι προσέρχεται όχι για να διαπραγματευτεί αλλά για να οργανώσει την επιστροφή του. Από την πλευρά της νέας κυβέρνησης δηλώνουν ότι ο Σελάγια θα υποστεί διώξεις για την προσπάθειά του να άρει το όριο επανεκλογής που έθετε το Σύνταγμα.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στην Ονδούρα ενώ επίσης έχουν καταδικάσει και την απομάκρυνση του Σελάγια.
Έσπευσαν μάλιστα να αναστείλουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, σε μία κίνηση που συνάντησε την αντίδραση της μεταβατικής κυβέρνησης. Άφησαν, επιπλέον, να εννοηθεί ότι κινδυνεύει και η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα.
Πιέσεις άσκησε μάλιστα και η Βενεζουέλα, στενός σύμμαχος της Ονδούρας, που ανέστειλε την παροχή πετρελαίου μέχρι την αποκατάσταση του Σελάγια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μανουέλ Σελάγια ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2006. Η θητεία του έληγε το 2010 αλλά η προσπάθεια του για αλλαγή των διατάξεων του Συντάγματος που θα επέτρεπε την εκ νέου εκλογή του προκάλεσε την επέμβαση του στρατού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Συνελήφθη 56χρονος για οπλοκατοχή στο Λαύριο – Είχε στο σπίτι του βαλλίστρα, βέλη και πτυσσόμενο γκλοπ
- ΠΑΣΟΚ για Γεωργιάδη: Θα καθιερωθούν οι συνεντεύξεις του ως το 20λεπτο της πανελλαδικής διασκέδασης
- Η αποστολή του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι με την ΑΕΚ
- Μητσοτάκης αποθεώνει… Μητσοτάκη: Από ένα μεγάλο ερωτηματικό η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο θαυμαστικό
- Ποιοι Ευρωπαίοι πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους; – Τι ισχύει για τους Έλληνες;
- Metallica: Οδηγίες της τελευταίας στιγμής, πριν τη μεγάλη συναυλία στο ΟΑΚΑ
- «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» – Εγκαινιάστηκε το Μουσείο με τις αρχαιότητες του Μετρό
- Ιστορικό επίτευγμα για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην Ευρωλίγκα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442