Δεσμεύσεις Παπαθανασίου στο Ecofin για άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος
Ο απολογισμός του αποτελέσματος των ευρωεκλογών από την κυβέρνηση και ο εκλογικός της σχεδιασμός θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο εφαρμογής των νέων φορολογικών -και όχι μόνο- μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για τη μείωση των ελλειμμάτων.
27
Δεσμεύσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, αναμένεται να αναλάβει ο Γ.Παπαθανασίου στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.
Τα σενάρια που εξετάζονται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με Τα Νέα, είναι μέτρα άμεσα, αργότερα ή σε δύο δόσεις.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων είναι μηδενικός, ενώ αντίθετα οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό άνω του 20%.
Έτσι, τα έσοδα που αναζητούνται ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, το Ecofin έχει ζητήσει από την Ελλάδα να ξεκινήσει από το 2009 μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2010. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία στην Ελλάδα να καταθέσει ένα πακέτο μέτρων έως τις 24 Οκτωβρίου.
O υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου θα πάει σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται το βράδυ η συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης (Eurogroup) και αύριο, Τρίτη, το τακτικό Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εcofin).
Ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα φορολογικά και διαθρρωτικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει και πάλι προς τα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ.
Στην ατζέντα των συμβουλίων κυριαρχούν η συζήτηση των προτάσεων που ετοίμασε η Κομισιόν στο τέλος Μαΐου για την αναμόρφωση των κανόνων εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων στήριξης των τραπεζών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Αυστηρότεροι οι κανονισμοί για βίζα σε ξένους φοιτητές και δημοσιογράφους
- Γιορτή σήμερα 17 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]
- Το Ιράν διαψεύδει τον Τραμπ – Αρνείται ότι αποφυλακίστηκε Αμερικανίδα από τις ιρανικές φυλακές
- Η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ για εξαίρεση ευρωπαϊκών προϊόντων από τους δασμούς 15% – Και το ελαιόλαδο στη λίστα
- Οι Μαϊάμι Χιτ παρουσίασαν τον Αντετοκούνμπο: «Εδώ γνώρισα τη γυναίκα μου, είναι μια πόλη με πολλή ζέστη, όπως στην Ελλάδα»
- «Καύσωνας» με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «κλιματιστικό» του Μαξίμου και οι «υψηλές θερμοκρασίες» μετά τις διώξεις
- Φίλες και στην πραγματική ζωή: H Αλάνα Ούμπακ είναι «το κορίτσι» της Ρις Γουίδερσπουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)


























![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442