Δεύτερη προφυλάκιση για τη Siemens, συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον Χριστοφοράκο
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens. Είναι η δεύτερη προφυλάκιση για την υπόθεση. Ο Μ.Χριστοφοράκος, για τον οποίο εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης παραμένει άφαντος, αλλά φέρεται να διαβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει όταν του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του.
53
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιων του 4ου ειδικού ανακριτή Ν.Ζαγοριανού, πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ο κατηγορούμενος προσκόμισε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή, στο οποίο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι χρηματικό ποσό, περίπου 1 εκατ. μάρκων, που έχει βρεθεί ότι υπήρχε σε λογαριασμό του, αποτελούσε αμοιβές και πριμ της εταιρείας.
Είναι η δεύτερη προφυλάκιση για την υπόθεση μετά τη χθεσινή προφυλάκισητου πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Πρόδρομου Μαυρίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.
Την ίδια ώρα,ο Μ.Χριστοφοράκος, για τον οποίο εκδόθηκεδιεθνές ένταλμα σύλληψηςπαραμένει άφαντος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος διαβεβαιώνει διά του συνηγόρου του ότι βρίσκεται στο Μόναχο και ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή.
Όπως μετέδωσε το Mega, ο Μ.Χριστοφοράκος φέρεται να διαβεβαίωσε το συνήγορό του ότι δεν έχει διάθεση να φυγοδικήσει και ότι προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα όταν του το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του.
Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου προσκόμισε στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο, στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Ο ανακριτής δεν παρείχε νέα προθεσμία για την απολογία και εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος, που βρίσκεται στη Γερμανία, είναι πιθανό να επικαλεστεί τη διπλή υπηκοότητά του, καθώς είναι και γερμανός υπήκοος, να ζητήσει να μην εκδοθεί στην Ελλάδα και να υποβάλει αίτημα είτε να μπει σε πρόγραμμα δικαστικής προστασίας (όπως έκαναν οι γερμανοί συνάδελφοί του στη Siemens), είτε να δικαστεί στη Γερμανία.
Η δεύτερη αυτή εκδοχή θεωρείται και η πιο πιθανή καθώς στη Γερμανία τα αδικήματα που αντιμετωπίζει (ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) τιμωρούνται με μικρότερες ποινές σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου προβλέπεται ακόμη και η ισόβια κάθειρξη, σημειώνει η εφημερίδα.
Την Τετάρτη απολογήθηκε και πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, Αλ.Αθανασιάδης, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 700.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Νωρίτερα, δήλωσαν αποχή από την απολογία των εντολέων τους οι συνήγοροι δύο ακόμη πρώην στελεχών της Siemens, ενώ αδυναμία παράστασης δήλωσε, επίσης, και ο συνήγορος πρώην στελέχους του ΟΤΕ, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε το πρωί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση σε βάρος του ανακριτή για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Χριστοφοράκου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν.Δένδιας τόνισε: «Οτιδήποτε αφόρα την Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι θέμα σχολιασμού της Κυβέρνησης. Ήδη έχει εκδοθεί το σχετικό ένταλμα που γίνεται με διαδικασίες δικαστικές, χωρίς ανάμειξη της εκτελεστικής εξουσίας». Και πρόσθεσε: «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
- Ο Κάραγκερ δεν «μάσησε» τα λόγια του για τις μεταγραφές της Λίβερπουλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442