
Γύρω στα 15 η πρώτη γνωριμία των εφήβων με το σεξ
Σχεδόν οι μισοί μαθητές Λυκείου (ποσοστό 48%) είναι δραστήριοι, δείχνει έρευνα του ΑΠΘ στο νομό Θεσσαλονίκης. Από τους μαθητές που έχουν σεξουαλική ζωή, περίπου οι μισοί είχαν την πρώτη τους επαφή μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Γύρω στα 15 η πρώτη γνωριμία των εφήβων με το σεξ
Σχεδόν οι μισοί μαθητές Λυκείου (ποσοστό 48%) είναι δραστήριοι, δείχνει έρευνα του ΑΠΘ στο νομό Θεσσαλονίκης. Από τους μαθητές που έχουν σεξουαλική ζωή, περίπου οι μισοί είχαν την πρώτη τους επαφή μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στην ημερίδα με θέμα Προβλήματα εφηβικής ηλικίας, την οποία Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το 18,3% των σεξουαλικά ενεργών μαθητών Λυκείου είχαν την πρώτη τους επαφή πριν τα 14, το 30,9% στα 15, το 33,3% στα 16, το 13,4% στα 17, το 2,8% στα 18 και το 1,2% στα 19.
Οι περισσότεροι από αυτούς (37,2%) είχαν μέχρι σήμερα μόνο έναν ερωτικό σύντροφο, ενώ ένα ποσοστό 15% δήλωσε πως είχε 6 ερωτικούς συντρόφους.
Το ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών ουσίας πριν το σεξ. Μεταξύ αυτών των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, το 64% δήλωσε ότι έχει καπνίσει και το 95,5% ότι έχει κάνει χρήση αλκοόλ.
Ανησυχητικό είναι επίσης ότι 21% δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέσο. Το 76% χρησιμοποίησε προφυλακτικό, το 2,1% αντισυλληπτικά χάπια και το 3,7% την τακτική της διακεκομμένης συνουσία. Το 82,9% δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για το AIDS.
«Συνυπολογίζοντας την επίδραση άλλων παραγόντων βρέθηκε ότι η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας των εφήβων επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του λυκείου και το κάπνισμα. Τα αγόρια, οι έφηβοι που φοιτούσαν σε επαγγελματικό λύκειο και οι μαθητές που κάπνιζαν είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα» ανέφερε η μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μαγδαλινή Πατσεάδου, η οποία εκπόνησε την έρευνα.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 523 μαθητές (294 κορίτσια και 228 αγόρια) από 11 λύκεια του νομού Θεσσαλονίκης, με στόχο την καταγραφή διαφόρων παραμέτρων της σεξουαλικής συμπεριφοράς του μαθητικού πληθυσμού και τη η διερεύνηση της επίδρασης άλλων παραγόντων στην έναρξη της σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Από την πλευρά του, ο ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», Βασίλης Καλαμπαλίκης επισήμανε ότι η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών για το σύνολο της Ελλάδας είναι τα 15,5 έτη, αν και το 1/3 των χρηστών ξεκίνησε τη χρήση πριν τα 15.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Meta: Αγωγή κατά της εταιρείας για απολύσεις ευπαθών εργαζομένων με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
- Η Ατλάντα στο… πόδι για την Αργεντινή: Χιλιάδες οπαδοί στους δρόμους πριν τον ημιτελικό με την Αγγλία (vid)
- Ζάκυνθος: Αναχώρησε από το νησί το F-16 που είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο
- Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για εμπρησμό από αμέλεια για τη φωτιά στα Βασιλικά
- Υποκλοπές: μια ευκαιρία να σωθεί η χαμένη τιμή της Ελληνικής Δικαιοσύνης
- H Κάρα Ντελεβίν στο Playboy – «Οι άνθρωποι θα πουν ότι η μουσική μου είναι κακή χωρίς καν να την ακούσουν»
- ISOMAT: Το όραμα που διαμόρφωσε μια νέα αγορά στην Ελλάδα και εξελίχθηκε σε έναν σύγχρονο διεθνή Όμιλο
- «Ο ΛεΜπρόν θέλει το πρωτάθλημα, δεν τον απασχολούν τα λεφτά»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442