Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάσχα: Φάτε παραδοσιακά και με ασφάλεια

Πάσχα: Φάτε παραδοσιακά και με ασφάλεια

Διανύουμε την Μ. Εβδομάδα και ήδη πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει τα πασχαλινά ψώνια. Η επιλογή των τροφίμων που θα αποτελέσουν τα εδέσματα του γεύματος της Κυριακής του Πάσχα, είναι ομολογουμένως μεγάλη ευθύνη. Βέβαια η Πολιτεία με καθημερινούς εντατικούς ελέγχους προσπαθεί να διασφαλίσει την ποιότητα των τροφίμων.

Διανύουμε την Μ. Εβδομάδα και ήδη πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει τα πασχαλινά ψώνια. Η επιλογή των τροφίμων που θα αποτελέσουν τα εδέσματα του γεύματος της Κυριακής του Πάσχα, είναι ομολογουμένως μεγάλη ευθύνη. Βέβαια η Πολιτεία με καθημερινούς εντατικούς ελέγχους προσπαθεί να διασφαλίσει την ποιότητα των τροφίμων. Ωστόσο κι εμείς ως καταναλωτές θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Μικρά μυστικά για την επιλογή κρέατος
Το Πάσχα είναι η εορταστική περίοδος που τα αμνοερίφια έχουν την τιμητική τους. Ανάλογα με το ποσό που διαθέτει ο καθένας μας, μπορεί να επιλέξει το κρέας της αρεσκείας του. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ορισμένα σημεία-κλειδιά για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που επιλέξαμε θα το φάμε και δεν θα μας φάει!

Πριν αγοράσετε προσέξτε:

  • επί του κρέατος πρέπει να υπάρχει σφραγίδα που να υποδηλώνει τη χώρα γέννησης του ζώου. Τα ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και σφαγιάστηκαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ (σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, με τον αριθμό του έγκρισης του σφαγείου) καθώς και μια επιπλέον σφραγίδα στην οποία αναγράφεται η λέξη ‘ELLAS’ ή ‘EL’ (ορθογώνιο παραλληλόγραμμο).

Τα ζώα που γεννήθηκαν σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σφαγιάστηκαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδες χρώματος καστανού με το όνομα της χώρα γέννησης.

Τα ζώα που γεννήθηκαν εντός των συνόρων της ΕΕ και σφαγιάστηκαν σε ελληνικό σφαγείο έχουν σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ ή κόκκινου και μια επιπλέον ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σφάγια που εισάγονται στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα αφθώδους πυρετού.

  • αναφορικά με την αγορά τμημάτων των σφάγιων μοσχαριών και αμνοεριφίων η ΕΕ λαμβάνει μέτρα καθαρά σε προληπτικό επίπεδο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Έτσι λοιπόν σε αιγοπρόβατα μικρότερα των 12 μηνών απαγορεύεται η πώληση του σπλήνα, ο οποίος θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί στο σφαγείο και να μην περιέχεται στην ‘συκωταριά’. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα περιλαμβανομένων των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες), καθώς και το κεφάλι διατίθενται κανονικά.

Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει να αναζητήσετε την ύπαρξη σφραγίδας καταλληλότητας, στην οποία αναφέρεται η προέλευση. Το ίδιο ισχύει και για τα κεφαλάκια.

  • το αρνάκι γάλακτος πρέπει να έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του να είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο. Το φρέσκο αρνί έχει ευχάριστη μυρωδιά, η σάρκα του είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή, ενώ το χρώμα είναι έντονο. Αν έχει θαμπό χρώμα, σκληρό κρέας και μυρίζει αμμωνία, καλύτερα να μην το αγοράσετε, διότι το ζώο πιθανόν να είναι άρρωστο.
  • το κατσικάκι έχει πιο σκούρο χρώμα, σφικτό κρέας και λιγότερο λίπος συγκριτικά με το αρνάκι.
  • τα έντερα πρέπει να είναι καλά πλυμένα, χωρίς δυσάρεστη μυρωδιά, ενώ το συκώτι, οι νεφροί και τα μυαλά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, δηλαδή εντός το πολύ δυο ημερών.
  • τέλος, προσέξτε ώστε απ’ όπου κι αν αγοράσετε κρέας να μην είναι εκτεθειμένο σε τσιγκέλια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε κάποιο σταθερό σημείο πώλησης και όχι υπαίθριους χώρους, όπου κανείς δεν μπορεί να σας δώσει εγγυήσεις για την ποιότητα και την ασφάλεια του κρέατος.
  • ακόμη προσέξτε ώστε σε περίπτωση που αγοράσετε κιμά, να το κόψουν παρουσία σας. Αν ωστόσο προτιμήσετε συσκευασμένο, αναζητήσετε επί της συσκευασίας την ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.

Πασχαλινά αβγά
Το σήμα κατατεθέν της εορτής του Πάσχα είναι, εκτός από τον πατροπαράδοτο οβελία, και τα κόκκινα αβγά. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές γίνονται η αιτία τροφικών δηλητηριάσεων.

Για να είστε λοιπόν σίγουροι για την ποιότητά τους:

  • προσέξτε ώστε να μην έχουν ραγίσματα, αίμα και ακαθαρσίες στο τσόφλι. Επίσης στην συσκευασία να αναγράφεται το βάρος, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και η κατηγορία ποιότητας (Α, Β, Γ).
  • αν αγοράσετε αβγά εκτός συσκευασίας (χύμα) ζητήστε να δείτε τα παραστατικά πώλησης επί των οποίων αναγράφεται η ημερομηνία και η ένδειξη ωοσκόπησης.
  • στο εμπόριο διατίθενται και έτοιμα βαμμένα αβγά στη συσκευασία των οποίων πρέπει επίσης να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης και ωοσκόπησης.
  • τέλος αν πρόκειται να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο, μην τα πλύνετε διότι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο χρόνος αλλοίωσής τους.

Για τέλεια κόκκινα αβγά:

  • αφήστε τα εκτός ψυγείου 24 ώρες
  • μπορείτε να διαπιστώσετε αν το αβγό είναι φρέσκο όταν το βράσετε και ο κρόκος δεν κουνιέται, δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφος, είναι λευκό και ο κρόκος κατέχει κεντρική θέση. Εξάλλου θυμηθείτε ότι το φρέσκο αβγό στο νερό πατώνει, ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει.
  • τέλος τα αβγά που ράγισαν κατά τη διάρκεια βαφής, αποφύγετε να τα καταναλώσετε ή αφαιρέστε το τμήμα του που έχει ποτίσει με βαφή.
  • φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τα σοκολατένια αβγά που καταναλώνουν κυρίως τα παιδιά το Πάσχα. Η σοκολάτα δεν πρέπει να έχει αλλοιωθεί, ενώ προσέξτε και την ημερομηνία λήξης. Φυσικά θα πρέπει τόσο πριν όσο και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας να τα διατηρείτε στο ψυγείο, ώστε να μην αλλοιωθούν.

Τα συνοδευτικά
Οι Έλληνες είναι γνωστό ότι είμαστε καλοφαγάδες και μας αρέσει η ποικιλία. Γι’ αυτό δώστε μεγάλη προσοχή και σε όσα άλλα εδέσματα θα συνοδεύσουν τον πασχαλινό οβελία και τα κόκκινα αβγά.

  • Επιλέξτε τυροκομικά προϊόντα από επώνυμα σημεία πώλησης και δοκιμάστε τα πριν τα αγοράσετε. Πρέπει να έχουν ευχάριστη γεύση και οσμή.
  • τα αλλαντικά θα πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό και γυαλιστερό εξωτερικό περίβλημα, το χρώμα τους να μην έχει αλλοιωθεί και φυσικά να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.
  • τέλος προτιμήστε επώνυμα ποτά, ακόμα κι αν πρόκειται για κρασί. Αυτές τις μέρες επιτήδειοι διοχετεύουν στην αγορά ποσότητες νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών.

Το παν είναι η προετοιμασία
Η ιδέα ότι ακολουθήσατε όλες τις συμβουλές μας και επιλέξατε το καλύτερο κρέας και βάψατε τα ωραιότερα αβγά δεν πρέπει να σας καθησυχάζει. Η προετοιμασία των πασχαλινών εδεσμάτων είναι καθοριστική.

  • Πλύνετε με άφθονο νερό το κρέας, τα λαχανικά και τα φρούτα
  • αφαιρέστε από το κρέας το περιττό λίπος και τα ακατάλληλα εντόσθια
  • καθαρίστε καλά και απολυμάνετε με ελαφρό διάλυμα χλωρίου το πάγκο της κουζίνας.

Προσέξτε τις θερμίδες
Η νηστεία της Σαρακοστής είναι λογικό να σας έχει γεμίσει προσμονή για το γεύμα της Λαμπρής. Θέλετε να φάτε σε ένα γεύμα όλα όσα στερηθήκατε τόσο καιρό. Προσέξτε όμως μην καταλήξετε με περιττά κιλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 300 γραμμάρια αρνί έχουν 1.230 θερμίδες, 150 γραμμάρια κοκορέτσι έχουν 236 θερμίδες, δύο αβγά ισούνται με 221 θερμίδες, 100 γραμμάρια τυρί έχουν 304 θερμίδες, 300 γραμμάρια σαλάτας 75 θερμίδες και τέλος 50 γραμμάρια τσουρέκι 286 θερμίδες.

Καλή Ανάσταση και καλή όρεξη

health.in.gr

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024