Εντοπίστηκε η περιοχή που μας βοηθά να διαλέξουμε
Λονδίνο: Διακοπές στην Ελλάδα ή την Ταϊλάνδη; Αυτό ακριβώς το δίλημμα έθεσαν Βρετανοί νευροεπιστήμονες σε μια ομάδα εθελοντών και, μελετώντας την αντίδραση του εγκεφάλου τους, μπόρεσε να εντοπίσει την περιοχή που δραστηριοποιείται στην επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού.
Λονδίνο: Διακοπές στην Ελλάδα ή την Ταϊλάνδη; Αυτό ακριβώς το δίλημμα έθεσαν Βρετανοί νευροεπιστήμονες σε μια ομάδα εθελοντών και, μελετώντας την αντίδραση του εγκεφάλου τους, μπόρεσε να εντοπίσει την περιοχή που δραστηριοποιείται στην επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού.
Παράλληλα, μπόρεσε να προβλέψει, με βάση την ενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρωνικών κυκλωμάτων, ποια χώρα θα διάλεγαν οι εθελοντές για το καλοκαίρι.
Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Νευροαπεικόνισης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τηνΔρ Τάλι Σάροτ, δημοσίευσε τη σχετική εργασία στο επιστημονικό έντυποJournal of Neuroscience.
Η περιοχή που πονοκεφαλιάζει για το τι θα διαλέξουμε, είναι ο λεγόμενος κερκοφόρος πυρήνας, ο οποίος αποτελεί τμήμα του νεοραβδωτού σώματος, που βοηθά στην κίνηση. Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου, ο κερκοφόρος πυρήνας, εμπλέκεται στην πρόβλεψη της ανταμοιβής (ηδονής) από μια συγκεκριμένη επιλογή.
Όπως έδειξαν τα πειράματα, με βάση λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες, ακόμα κι αν κατ’ αρχήν οι άνθρωποι «βαθμολογούν» δύο επιλογές με ίδιο βαθμό, τελικά επιλέγουν εκείνο τον ταξιδιωτικό προορισμό (ή οτιδήποτε άλλο στη ζωή τους) που ενεργοποιεί περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή.
Αρα η παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν ποια είναι η επιλογή και γενικότερα οι προτιμήσεις ενός ανθρώπου, πριν καν την εκφράσει με λόγια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Το στέλεχος των Άνδεων του χανταϊού εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius
- «Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Σταύρος Τσώχος
- Κρήτη: «Η ζωή μου σταμάτησε στις 20-10-2023»- Τι ισχυρίστηκε ο 54χρονος για τη δολοφονία του 20χρονου
- Αλ Τσαντίρι Νιουζ: Επιστρέφει στις 13 Μαΐου με καλεσμένο τον Αντώνη Ρέμο
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
- Μια πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442