Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαβεβαιώσεις Μπαρόζο για στήριξη των «αδυνάτων» της ΕΕ

Διαβεβαιώσεις Μπαρόζο για στήριξη των «αδυνάτων» της ΕΕ

Η ΕΕ είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ακόμα και στην περίπτωση που ένα μέλος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανειακών του αναγκών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητες της Επιτροπής την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα κριτήρια για την είσοδο στην ευρωζώνη δεν αλλάζουν...

30

Η ΕΕ είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, ακόμα και στην περίπτωση που ένα μέλος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανειακών του αναγκών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που θα προβεί «σε εικασίες σχετικές με το πώς, πότε και ποια χώρα θα μπορούσε να συμβεί αυτό», πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή έχει μελετήσει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και αν χρειασθεί, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολη κατάσταση».

Σε ερώτηση ειδικά για το ενδεχόμενο έκδοσης των λεγόμενων «ευρωομολόγων», ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού το χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα ιδέα», επανέλαβε ότι είναι γνωστή η αντίθεση πολλών κρατών μελών της ΕΕ και συνεπώς δεν βλέπει πιθανότητα συμφωνίας για την έκδοσή τους.

Η Κομισιόν καλεί τις χώρες-μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και να λάβουν μέτρα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, η Επιτροπή υιοθέτησε σε γενικές γραμμές τις προτάσεις της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό τον Γάλλο πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ζακ ντε Λαροζιέρ που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, προτείνει τη δημιουργία οργάνου που θα εποπτεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 27 χωρών-μελών.

Η ένταξη στην ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «απίθανη» την αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στην ευρωζώνη, τονίζοντας όμως ότι «θα εξαντληθούν τα περιθώρια» αναφορικά με τυχόν ένταξη, στο μέλλον, κρατών-μελών από την ανατολική Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024