Διαπραγματευτή χωρίς εξαρτήσεις θεωρούν οι ΗΠΑ τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
Στη Λευκωσία για επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «έχει περιθώρια να διαπραγματευτεί» χωρίς πιέσεις από την Αγκυρα.
30
Επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση είχε την Τρίτη ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης «έχει περιθώρια να διαπραγματευτεί» χωρίς πιέσεις από την Αγκυρα.
«Μπορώ να πω, καθώς έχω περάσει κάποιο χρόνο στην Αγκυρα από καιρό εις καιρού, ότι φαίνεται πως ο Ταλάτ έχει περιθώριο να διαπραγματευτεί και όσο οι συνομιλίες προχωρούν και τα θέματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, ευχόμαστε αυτή η κατάσταση να διατηρηθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στην Αγκυρα, όπου -όπως εξήγησε- θα προσπαθήσει να κτίσει πάνω σε ό,τι μάθει στην Κύπρο, αλλά και να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών «με μετριοπαθή και διακριτικό τρόπο».
Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Μπράιζα επανέλαβε ότι δεν θα επιθυμούσε να πάρει θέση.
Παράλληλα, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση και το περιεχόμενο της λύσης θα πρέπει να προέλθουν από τους ίδιους τους Κυπρίους.
Όσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα, ο κ. Μπράιζα είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη νέα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Την Τετάρτη ο κ. Μπράζα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει επαφές με εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τέμπη: Παραπομπή Τριαντόπουλου και Αγοραστού σε δίκη για το μπάζωμα από τον Άρειο Πάγο
- Σπείρα αφαιρούσε αλυσίδες λαιμού από ηλικιωμένους σε Γλυφάδα και Ηλιούπολη – Επεισοδιακή η σύλληψη των τριών μελών
- Μέση Ανατολή: Αναθεωρήθηκε η εκτίμηση απειλής στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα – Σε επιφυλακή η ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ
- Μετά τα drone, ΗΠΑ και Ευρώπη ποντάρουν σε μη επανδρωμένα μαχητικά
- ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση παρατείνει τη θητεία των διοικήσεων των δικαστηρίων – Μήπως λόγω των πολλαπλών δικαστικών εκκρεμοτήτων της;
- Γιάννης Μαρίνος: Διαπιστώσεις με πόνο ψυχής
- O Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Θοδωρή Καλαμάτα
- Συναγερμός για φωτιά στην Κεφαλονιά – Ήχησε το 112
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/guilherme-stecanella-NT2jndF5Vpo-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442