30

Ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, ορισμένες εξ αυτών με αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στους οχτώ αστυνομικούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του 26χρονου Κύπριου σπουδαστή, Αυγουστίνου Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, τρεις αστυφύλακες και έναν αρχιφύλακα, θεωρώντας τους φυσικούς αυτουργούς του περιστατικού ξυλοδαρμού σε βάρος του 26χρονου.

Επιπλέον, στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έργω εξύβρισης, επειδή εμφανίζεται σε βιντεο να βγάζει το σκούφο από τον Αυγουστίνο Δημητρίου και να τον πετάει στο έδαφος.

Οι παραπάνω ποινές είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, σε δύο αστυφύλακες, έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και τον πρώην διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την πράξη της απλής συνέργιας στην επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στο σύνολο των κατηγορουμένων το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ οι εφέσεις αποφασίστηκε να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Από νωρίς το πρωί, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες νεαροί, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών. Οι νεαροί κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης.

O Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου δήλωσε δικαιωμένος από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αν και θα επιθυμούσε να δει κάποιον από τους κατηγορουμένους στη φυλακή.

«Ακόμη και δέκα χρόνια να περάσουν δεν θα το ξεπεράσω. Τρέμω και φοβάμαι όταν δεν παίρνω τα φάρμακά μου. Μόνο εγώ και η οικογένειά μου ξέρουμε τι περνάω» είπε.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Η απόφαση του δικαστηρίου για την περιβόητη υπόθεση της ζαρντινιέρας επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Δικαιοσύνη είναι «τυφλή». Επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβερνητική πολιτική, που μετέτρεψε την Ελληνική Αστυνομία, από Σώμα που υπηρετεί τον πολίτη, σε Σώμα πραιτόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

«Οι επικοινωνούντες καθεστωτικοί μηχανισμοί πέταξαν στα σκουπίδια τον σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

«Χάδι» και όχι παραδειγματική τιμωρία χαρακτήρισε τις ποινές το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «η ευθύνη για την ατιμωρησία των αστυνομικών-πρωταγωνιστών της ωμής βίας δεν βαραίνει μόνο το δικαστήριο, αλλά και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο που επιβραβεύει και καλύπτει την τρομοκρατική δράση των κρατικών μηχανισμών κατά των εργαζόμενων και της νεολαίας».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως οι υπαίτιοι της υπόθεσης ζαρντινιέρας πέφτουν στα μαλακά και πως οι ποινές τους δεν είναι αντίστοιχες με το βάρος των πράξεών τους. «Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ