Προβλέψεις για πτώση του πετρελαίου στα 30 δολάρια στο α΄τρίμηνο του 2009
Η Goldman Sachs, η οποία προ μηνών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη εκτίναξη της τιμής του αργού στα 200 δολάρια το βαρέλι, προβλέπει τώρα υποχώρηση έως και τα 30 δολάρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009.
Μέση τιμή 45 δολάρια το βαρέλι προβλέπει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs για το πετρέλαιο το 2009, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν έβλεπε τις τιμές να σκαρφαλώνουν ακόμα και στα 200 δολάρια.
Η ομάδα αναλυτών της Goldman με επικεφαλής των Αρτζουν Μούρτι, ο οποίος προκάλεσε το 2005 ταραχή προβλέποντας την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια, εκτιμά ότι στις αρχές του 2009 οι τιμές θα υποχωρήσουν στα κατώτατα όρια τους.
Εν συνεχεία, εκτιμά ότι η μετατόπιση από την «καταστροφή της ζήτησης» στην «καταστροφή της προσφοράς» θα θέσει, τελικά, σε ανοδική τροχιά και πάλι τις τιμές.
Παράλληλα, η Goldman προέβη στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 1,7 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, συντελώντας στην υποχώρηση της τιμής στα 30 δολάρια το βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
«Εκτιμούμε ότι απαιτείται επιπλέον μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 2 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, το 2009, παράλληλα με μία μείωση κατά 600.000 βαρέλια της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, για να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά» τονίζεται στην έκθεση.
Σήμερα, Παρασκευή, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως τα 45,14 δολάρια. Λίγο πριν τις 14:00, κέρδιζε 2,31 δολάρια στα 45,67. Το Μπρεντ διολίσθησε έως τα 47,28 δολάρια.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.