Ο «κακός» προϊστάμενος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή υγεία του υπαλλήλου
Λονδίνο: Οι απερίσκεπτοι προϊστάμενοι όχι μόνο κάνουν την εργασία πιο στρεσογόνο αλλά επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου για τους εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.
Λονδίνο: Οι απερίσκεπτοι προϊστάμενοι όχι μόνο κάνουν την εργασία πιο στρεσογόνο αλλά επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου για τους εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.
Ομάδα Σουηδών ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης εντόπισαν ισχυρή σχέση μεταξύ κακής ηγεσίας και του κινδύνου σοβαρής καρδιακής νόσου και εμφραγμάτων σε δείγμα περισσοτέρων από 3.000 υπαλλήλων (ανδρών).
Μάλιστα η επίπτωση είναι αθροιστική, με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο περισσότερο ο εργαζόμενος εργάζεται για τον ίδιο εργοδότη.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι το να αισθάνεται ο υπάλληλος υποτιμημένος και χωρίς υποστήριξη μπορεί να του προκαλέσει στρες, το οποίο συχνά υποθάλπει ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο.
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι οι αδικίες εκ μέρους της εργοδοσίας μπορεί να συντελέσουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης των εργαζομένων και στην εμμένουσα υπέρταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε καρδιακό κίνδυνο.
Στην παρούσα έρευνα, οι Σουηδοί ερευνητές κατέγραψαν την καρδιακή υγεία ανδρών υπαλλήλων ηλικίας, 19-70 ετών, που εργάζονταν στην περιοχή της Στοκχόλμης, για μια περίοδο περίπου δέκα ετών.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, καταγράφηκαν 74 περιπτώσεις μοιραίων και μη μοιραίων εμφραγμάτων ή οξείας στηθάγχης ή θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο.
Όλοι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το στυλ ηγεσίας του ανωτέρου τους σε τομείς όπως η ξεκάθαρη ανάδειξη στόχων για το προσωπικό και το επίπεδο επικοινωνία, καθώς και η συνεχής παροχή πληροφόρησης.
Οι εργαζόμενοι που χαρακτήρισαν τους εργοδότες τους ως ελάχιστα ικανούς είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού καρδιακού προβλήματος. Και όσοι εργάζονταν για μακρό χρονικό διάστημα, δηλαδή τέσσερα χρόνια ή περισσότερα, για έναν τέτοιο προϊστάμενο, είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο.
Τα ευρήματα ίσχυαν ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής τάξης, εισοδήματος εργασιακού φορτίου, παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η άθληση και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιακό νόσημα όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Οι επιστήμονες, που συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, σημειώνουν ότι αν επιβεβαιωθεί η άμεση σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, τότε η συμπεριφορά των διευθυντικών στελεχών θα πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης στα πλαίσια πρόληψης των καρδιακών νοσημάτων μεταξύ των εργαζομένων.
health.in.gr
- Τραγωδία στην Ισπανία μετά το Μουντιάλ: 13χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών!
- Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]
- Δημοσθένης: Παράφορο πάθος και γνήσια τραγικότητα (Μέρος Α’)
- Μαθαίνουν αντιπάλους στην Ευρώπη Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός
- ΥΠΕΞ για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής: Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα
- «Μύθος» ο Γιαμάλ στα 19 του: Το ασύλληπτο επίτευγμα του σούπερ σταρ της Ισπανίας (pics)
- Ο Τόλκιν, ο Άντι Σέρκις και η διαμάχη για το λευκό κάστινγκ του νέου «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Θεσσαλονίκη: Κλείνει απόψε τμήμα της Περιφερειακής Οδού λόγω εργασιών για το flyover
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)








![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442