Σάββατο 09 Μαϊου 2026
weather-icon 25o
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

Αθήνα: Συνεχίζουν ώς και τις 12 Νοεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρά τη συμφωνία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με το υπουργείο Υγείας για τις εφημερίες και τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Αθήνα: Συνεχίζουν ώς και τις 12 Νοεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρά τη συμφωνία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με το υπουργείο Υγείας για τις εφημερίες και τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με το Βήμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Δευτέρα το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά αναφέρεται ότι «οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται τουλάχιστον ώς και την Τετάρτη 12.11.2008». Σήμερα, Τρίτη, δεν πραγματοποιούνται εφημερίες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, καθώς γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού.

Αύριο Τετάρτη, πάντως, συνέρχεται μεικτή ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να συνταχθεί το περιεχόμενο της κλαδικής συμφωνίας, με την οποία εναρμονίζονται απόλυτα το ωράριο και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να επιβάλλονται κυκλικά και ελαστικά ωράρια, ούτε και εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών.

Συγκεκριμένα, το πρωινό συνεχές οκτάωρο εργασίας γίνεται επτάωρο και χορηγείται ρεπό έπειτα από κάθε ενεργό εφημερία. Οι τέσσερις πρώτες εφημερίες των ειδικευμένων και οι έξι πρώτες των ειδικευομένων σε εθελοντική βάση φορολογούνται με ειδικό συντελεστή 20%. Οι πέραν αυτών είναι αφορολόγητες. Το επίδομα βιβλιοθήκης παύει να φορολογείται. Αναδιαρθρώνεται η διαδικασία οργανωμένης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών και αυξάνεται ο βασικός μισθός γιατρών, σε επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί.

Επίσης, προσλαμβάνονται 4.500 νέοι γιατροί (1.200 ειδικευόμενοι, 3.300 επιμελητές Β’ σε οργανικές θέσεις). Μέσα στο 2009 θα γίνουν 2.000 προσλήψεις, έτσι ώστε το δεύτερο εξάμηνο του έτους να μη χρειάζεται να κάνουν οι γιατροί περισσότερες από επτά-οκτώ ενεργές εφημερίες τον μήνα.

Ωστόσο, οι γιατροί 14 δημοσίων νοσοκομείων (Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, Αττικόν, Παίδων Αγία Σοφία, Θριάσιο, Πατησίων, 1ο ΙΚΑ, Γενικό Κρατικό Αθήνας, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Λαϊκό, Παίδων Πεντέλης, Δρομοκαΐτειο, Νοσοκομείο Λιβαδειάς) αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δεσμευθεί ότι και οι 2.000 προσλήψεις θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα τμήματα που πραγματικά τις χρειάζονται, ώστε από 1.7.09 να μην υπάρχει κανένας γιατρός στη χώρα, ειδικός ή ειδικευόμενος, που να αναγκάζεται να κάνει περισσότερες από επτά εφημερίες τον μήνα. Καμία από αυτές τις προσλήψεις, τονίζουν, δεν θα αφορά θέση επικουρικού γιατρού.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 09 Μαϊου 2026
Cookies