43

Τουλάχιστον 12 μυστικές επιχειρήσεις, με στόχο την Αλ Κάιντα και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα, έχει πραγματοποιήσει από το 2004 ο αμερικανικός στρατός στη Συρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες, βάσει απόρρητης διαταγής που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, με την έγκριση του προέδρου Τζορτζ Μπους.

Όπως αποκάλυψαν την Κυριακή οι New York Times, με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα τους, η διαταγή εξουσιοδοτούσε τον στρατό να εξαπολύσει επιθέσεις κατά μελών της Αλ Κάιντα σε όλα τα μέρη του κόσμου, ακόμα και σε χώρες που δεν βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους Times, μία τέτοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στις 26 Οκτωβρίου, στη Συρία. Η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει την επιδρομή, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στόχος ήταν ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Η Συρία ζήτησε αποδείξεις, καταγγέλλοντας στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι.

Επίσης, βάσει της ίδιας διαταγής διεξήχθη το 2006 αεροπορική επιδρομή στο Πακιστάν.

Η εφημερίδα τονίζει πως οι πηγές της αρνήθηκαν ν αποκαλύψουν λεπτομέρειες για άλλες προηγούμενες μυστικές επιθέσεις.

Οι Times επισημαίνουν πως οι πηγές έκαναν σαφές πως δεν υπήρξαν επιδρομές εντός του εδάφους του Ιράν, αλλά τόνισαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο Ιράν βάσει άλλων μυστικών οδηγιών.

Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης στην εφημερίδα πως ισάριθμες επιχειρήσεις ακυρώθηκαν διότι η κυβερνητική ιεραρχία αποφάσισε πως είτε ήταν πολύ επικίνδυνες, είτε διπλωματικά προβληματικές, είτε στερούνταν επαρκών στοιχείων.

Ερωτηθέντες από την εφημερίδα εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του στρατού, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ