Δηλητηριασμένος πέθανε ο προτελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας το 1908
Δηλητηριασμένος έφυγε από τη ζωή το 1908, σε ηλικία 37 ετών, ο προτελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας Γκουανγκζού, της δυναστίας Τσινγκ. Οι επίσημες αναφορές της εποχής έκαναν λόγο για φυσιολογικό θάνατο.
43
Δηλητηριασμένος έφυγε από τη ζωή το 1908, σε ηλικία 37 ετών, ο προτελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας Γκουανγκζού, της δυναστίας Τσινγκ, δέκα χρόνια μετά τον σφετερισμό του θρόνου του από τη θεία του Σιζί.
Όπως προκύπτει από νέα έρευνα, την οποία αναφέρουν τα δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με τις νεώτερες τεχνικές, των μαλλιών, των οστών και των ενδυμάτων που ελήφθησαν από τον τάφο του πρώην αυτοκράτορα στα δυτικά του Πεκίνου, κατέδειξε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού.
Ωστόσο, οι επίσημες αναφορές της εποχής έκαναν λόγο για φυσιολογικό θάνατο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της κρατικής τηλεόρασης, του Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας και του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής Έρευνας της Αστυνομίας του Πεκίνου, θα παρουσιασθεί στις 14 Νοεμβρίου, επέτειο των 100 ετών από τον θάνατο του Γκουανκζού.
Ο προτελευταίος αυτοκράτορας είχε τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό το 1898 από τη θεία του κι επίκληρο αυτοκράτειρα Σιζί και τους συντηρητικούς, οι οποίοι ανησυχούσαν για τη μεταρρυθμιστική πολιτική του.
Εμπνεόμενος από τα πρότυπα της Ιαπωνίας, ο Γκουανγκζού ήθελε να θεσπίσει μία συνταγματική μοναρχία και να εκσυγχρονίσει τη χώρα, η οποία βρισκόταν υπό την επιρροή των δυτικών χωρών.
Μολονότι η έρευνα δεν κατονομάζει τους πιθανούς αυτουργούς της φαρμακείας, ορισμένες κινεζικές εφημερίδες -όπως τα Νέα του Πεκίνου-αναφέρουν τα ονόματα της Σιζί, η οποία απεβίωσε την επαύριο της δολοφονίας του Γκουανγκζού και του αρχηγού των ευνούχων Λι Λιαν Γινγκ.
Στην εξουσία τον Γκουανγκζού διαδέχθηκε ο Που Γι, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, διότι παραιτήθηκε από τον θρόνο του έπειτα από τρία χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- ΕΕ: Δεύτερο κύμα χρηματοδότησης SAFE για οκτώ κράτη -μέλη με 74 δισ. ευρώ
- «Ολυμπιακός Πειραιώς: Ο Θρύλος που διεκδικεί την ευρωπαϊκή του δόξα κόντρα στον Άγιαξ»
- Οι συνάδελφοί νοσηλευτές του Άλεξ Πρέτι τον τίμησαν με τον πιο συγκινητικό τρόπο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 27.01.2026]
- Έβερτον – Λιντς 1-1: Ισοπαλία στο «Χιλ Ντίκινσον»
- Συνελήφθη 48χρονος για αρχαιοκαπηλία στον Πειραιά – Είχε στην κατοχή του μαρμάρινη αρχαιότητα του 4ου π.Χ. αιώνα

