Διαψεύδει ο Μάθιου Νίμιτς τις πληροφορίες που αμφισβητούν την ουδετερότητά του
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι δεν λαμβάνει εντολές από τρίτους σχετικά με τη μεσολάβησή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της ΠΓΔM.
95
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι δεν λαμβάνει εντολές από τρίτους σχετικά με τη μεσολάβησή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονομασία της ΠΓΔM.
Ο Μάθιου Νίμιτς, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΟΗΕ δηλώνει για «τους πρόσφατους ισχυρισμούς που εκφράστηκαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ουδετερότητα και τις μεθόδους εργασίας του Μάθιου Νίμιτς», τα εξής:
«Σε απάντηση διαφόρων αιτημάτων για διευκρινίσεις σχετικά με το ρόλο μου, επιτρέψτε μου να απαντήσω δηλώνοντας ότι έχω ακολουθήσει το ίδιο πρωτόκολλο από το 1999, και αυτό είναι συνακόλουθο της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Σάιρους Βανς, ο οποίος ήταν πριν από μένα μεσολαβητής του ΟΗΕ στις συζητήσεις για το όνομα.
» Προετοιμάζω το υλικό το οποίο παρουσιάζω στα μέρη αποκλειστικά μόνος μου (περιστασιακά με την τεχνική βοήθεια από τους επαγγελματίες υπαλλήλους του ΟΗΕ) και δεν στέλνω αντίγραφα, ούτε συζητώ το περιεχόμενο με κανένα άλλο. Κανονικά, προετοιμάζω τα έγγραφα μου στο δικό μου υπολογιστή και τυπώνω και παραδίδω τα έγγραφα προσωπικά στους αντιπροσώπους».
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με τρίτα μέρη, ο κ. Νίμιτς σημειώνει ότι: «Είμαι πάντοτε έτοιμος να συζητήσω το γενικό θέμα των διαπραγματεύσεων με αντιπροσώπους των κρατών μελών, όπως ήταν και η περίπτωση με τον Σάιρους Βανς όταν είχε αυτό το ρόλο. Το θέμα του ονόματος έχει ευρύτερο διεθνές ενδιαφέρον και επηρεάζει όλες τις κυβερνήσεις που σχετίζονται με την περιοχή, καθώς και τις σχέσεις τους με τα δυο μέρη.
» Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ένα αριθμός κυβερνήσεων έχουν ζητήσει να συζητήσουν μαζί μου το στάτους των διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι είναι σωστό και σημαντικό να κρατάω γενικά ενήμερη τη διεθνή κοινότητα. Εντούτοις, αυτές οι συζητήσεις έχουν σκοπό να βοηθήσουν τις άλλες κυβερνήσεις να καταλάβουν την κατάσταση και δεν επηρεάζομαι από τις απόψεις καμίας συγκεκριμένης κυβέρνησης, και καμία κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να επηρεάσει τις ιδέες που παρουσιάζω στα μέρη ή την πορεία των συζητήσεων. Ελπίζω ότι αυτό ξεκαθαρίζει την κατάσταση», καταλήγει η ανακοίνωση του Μάθιου Νίμιτς
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
- Σύρος: Αναπαράσταση και αυτοψία στο σπίτι όπου μαχαιρώθηκε η 42χρονη διασώστρια
- [ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση
- Τσιτσιπάς: «Τα αεροδρόμια θα έπρεπε να έχουν μια ουρά για όσους ξέρουν να βγάζουν το λάπτοπ τους»
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)










![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442