O πρόεδρος της ΕΚΤ καλεί σε επιστροφή στην «πειθαρχία» του Μπρέτον Γουντς
Μετά τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην «πειθαρχία» του Μπρέτον Γουντς, καθώς η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πιστωτικής κρίσης οδηγεί σε μία νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική.
27
Μετά τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στην «πειθαρχία» του Μπρέτον Γουντς, καθώς η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πιστωτικής κρίσης οδηγεί σε μία νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική.
«Ίσως αυτό που χρειαζόμαστε να είναι να επιστρέψουμε στο πρώτο Μπρέτον Γουντς, να επιστρέψουμε στην πειθαρχία», τόνισε την Τρίτη ο κ. Τρισέ, μιλώντας στο Economic Club of New York.
«Είναι απολύτως προφανές ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται πειθαρχία: μακροοικονομική, νομισματική, αγοραστική πειθαρχία» συμπλήρωσε.
«Εάν δεν έχουμε πειθαρχία, τότε θέτουμε εν αμφιβόλω τη λειτουργικότητα των οικονομιών της αγοράς και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών μας αγορών» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπαινίχθηκε τέλος μία νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων (από το 3,75% σήμερα), καθώς, όπως, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη ίσως περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, ο οποίος υποχώρησε στο 3,6%.
Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ασκούν πιέσεις για αυστηρότερη εποπτεία των αγορών, μετά τη δραματική πτώση των χρηματαγορών την περασμένη εβδομάδα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν απηύθυνε, τη Δευτέρα, έκκληση να συναφθείν μία νέα συμφωνία τύπου Μπρέτον Γουντς, για τον επανακαθορισμό του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος στον 21ο αιώνα.
Με τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς, το 1944, δημιουργήθηκαν οι δύο βασικοί θεσμοί του μεταπολεμικού διεθνούς οικονομικού συστήματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα και καθορίσθηκαν οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ανάμεσα στα νομίσματα 44 χωρών που συμμετείχαν.
Το σύστημα των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών με βάση αναφοράς το δολάριο περιόριζε σημαντικά την ελεύθερη κυκλοφορία των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων και συνέβαλε στην άνθηση της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε καταργήθηκε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος και η «Νέα Τουρκία»
- Αποσύρεται από την υπόθεση του Τολιόπουλου ο ΠΑΟΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Αμανατίδης νέος γραμματέας της Κ.Ο. – Θα στείλει επιστολή για επιστροφή Πολάκη – Το Σάββατο η εκλογή προέδρου
- Κιλκίς: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Πολύκαστρο – Σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη
- Ιράν: Νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων – «Το Ορμούζ παραμένει κλειστό»
- Οι «Τρωάδες» στην Επίδαυρο εγκαινιάζουν μια νέα εποχή προσβασιμότητας στον πολιτισμό
- Το Ισραήλ σκοτώνει ακόμα 4 αμάχους στη Γάζα – Ανάμεσα τους και ένα παιδί και οι γονείς του
- Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που αντιδρούν στον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στα καύσιμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442