Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 28o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα και το ντόπινγκ

Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα και το ντόπινγκ

Εν μέσω αντιδράσεων άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και του ντόπινγκ. «Πρόχειρο, αναποτελεσματικό και αποσπασματικό» χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

103

Εν μέσω αντιδράσεων άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και του ντόπινγκ. «Πρόχειρο, αναποτελεσματικό και αποσπασματικό» χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι το καταψηφίζουν επί της αρχής.

Τα ευεργετήματα του νέου αθλητικού νόμου, θα ισχύουν μόνο για τις λέσχες φιλάθλων οι οποίες θα υπόκεινται στην εποπτεία των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιριών (ΠΑΕ).

Αυτό δήλωσαν, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης όσο και ο υφυπουργός, αρμόδιος σε θέματα αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και του ντόπινγκ.

«Μετά κι από τα τελευταία κρούσματα που προκάλεσαν ισχυρό σοκ τόσο στον κόσμο του αθλητισμού όσο και στην κοινή γνώμη, οι συνθήκες ωρίμασαν για να παρέμβουμε αποτελεσματικά και να ληφθούν αυστηρά μέτρα, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά», τόνισε ο κ.Λιάπης, ενώ πρόσθεσε: «Προσωπικά, αντιμετωπίζω αυτό το νομοσχέδιο ως προϊόν μιας μακράς κοινωνικής ζύμωσης και πολιτικής συναίνεσης. Διότι όλοι πια συμφωνούν, ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει, με συνέπεια να διασύρεται η Ελλάδα διεθνώς».

Παράλληλα, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση με την κατάργηση των συνδέσμων φιλάθλων, ο κ. Λιάπης τόνισε ότι δεν καταργείται το δικαίωμα ίδρυσης τους.

«Οι σύνδεσμοι ούτε απαγορεύονται ούτε καταργούνται. Αλλά ο αθλητικός νόμος και τα ευεργετήματα του θα ισχύουν πλέον μόνο για τις λέσχες φίλων αθλητικών σωματείων, τα οποία και θα είναι αναγνωρισμένα», διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού. Συμπλήρωσε ακόμα, πως τα θέματα που σχετίζονται με τη βία εντός και εκτός γηπέδων θα είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ για όσα συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, θα είναι υπεύθυνες οι ΠΑΕ.

Αναφερόμενος στον τρόπο που θα διατίθενται πλέον τα εισιτήρια, σημείωσε ότι θα απαγορεύεται η διάθεση τους ομαδικά στα μέλη των λεσχών, και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη των ΠΑΕ ή των ΤΑΕ να μη τα χορηγούν αν δεν είναι ονομαστικά.

Για το θέμα της βίας, ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Εμείς θέλουμε τα γήπεδά μας να είναι τόπος οικογενειακής γιορτής. Τα θλιβερά επεισόδια μεμονωμένων φιλάθλων αμαυρώνουν το άθλημα και αδειάζουν έτσι τις κερκίδες».

Έμφαση δόθηκε και στο θέμα της αντιμετώπισης του ντόπινγκ με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να τονίζει ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένα τόσο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που στηρίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη, αυστηρός έλεγχος και ανάλογη τιμωρία.

«Το ντόπινγκ δεν αφορά την πλειοψηφία των μεγάλων αθλητών μας, που μας γέμισαν με περηφάνια για τις διεθνείς διακρίσεις τους, και για την απαράμιλλη αφοσίωσή τους στα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Οι λίγοι δεν μπορούν να μολύνουν τους πολλούς».

Ο κ. Λιάπης τόνισε στη συνέχεια, ότι η χρήση αναβολικών συνιστά εγκληματική ενέργεια και όλοι οι εμπλεκόμενοι σ αυτή θα τιμωρούνται αυστηρά. «Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού και αυτό θεωρούμε ότι κάνουμε με την κατάθεση του νομοσχεδίου. Για πρώτη φορά δημιουργούμε ένα τόσο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Στηριζόμαστε στο τρίπτυχο πρόληψη, αυστηρός έλεγχος και ανάλογη τιμωρία», συμπλήρωσε ο κ.Λιάπης, ενώ επισήμανε, ότι χρειάζεται η συναίνεση των κομμάτων.

Με τη σειρά του ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε: «Δεν αφαιρείται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι αφού δεν διαλύεται κανένας σύνδεσμος», διευκρινίζοντας πάντως ότι ο αθλητικός νόμος δεν θα προβλέπει κανένα δικαίωμα για τους συνδέσμους.

Μάλιστα, διέψευσε ότι δημοσιεύματα που έφεραν τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρόγκ να δηλώνει ότι η «Ελλάδα κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ».

«Είναι τραγικό για τη χώρα να μεταφέρεται κάτι δια της βοής. Που το είπε ο κ. Ρόγκ; Κανένας δημοσιογράφος δεν άκουσε τίποτα. Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι έκανε αυτή τη δήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Ιωαννίδης.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας το πρόχειρο, αναποτελεσματικό και αποσπασματικό.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταπολέμησει την βία στα γήπεδα μέσα από την κατάργηση της λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων και την υπαγωγή τους ως Λεσχών Φίλων και πρόσθεσε ότι η διάταξη αυτή έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα αυτό αλλά ανοίγει και ένα επικίνδυνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο άλλων σωματείων».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός καθώς και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Aδωνης Γεωργιάδης υποστήριξαν ότι οι ρυθμίσεις για τις λέσχες εξυπηρετούν τις διοικήσεις των Ανώνυμων Εταιριών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα αναφορικά με το ντοπίνγκ.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies