Ανθρώπινα κύτταρα δημιουργούν λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία, σε εργαστηριακό περιβάλλον
Ουάσιγκτον: Κύτταρα που ελήφθησαν από ανθρώπινο μυελό των οστών, το αίμα και τον ομφάλιο λώρο αναπτύχθηκαν σε λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία σε ποντίκια, απλά με την σωστή χειραγώγηση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research.
Ουάσιγκτον: Κύτταρα που ελήφθησαν από ανθρώπινο μυελό των οστών, το αίμα και τον ομφάλιο λώρο αναπτύχθηκαν σε λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία σε ποντίκια, απλά με την σωστή χειραγώγηση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation Research.
Τα προγονικά κύτταρα συστρατεύθηκαν για να σχηματίσουν λειτουργικά αιμοφόρα αγγεία που συνδέθηκαν στο κυκλοφορικό σύστημα των ποντικιών.
Η Δρ Τζόις Μπισοφ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης εξηγεί ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα κύτταρα από τον μυελό των οστών ή το αίμα παρά δια της αφαίρεσης και χρήση πλήρως ανεπτυγμένων αιμοφόρων αγγείων».
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ανώριμα κύτταρα, τα προγονικά κύτταρα, που καλλιεργήθηκαν υπό ειδικές εργαστηριακές συνθήκες πριν την εμφύτευσή τους στα πειραματόζωα. Μόλις εμφυτεύθηκαν, το κυτταρικό μείγμα αναπτύχθηκε και διαχωρίστηκε σε μια μικρή μπάλα από υγιή αιμοφόρα αγγεία.
Χρησιμοποίησαν ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα, τα οποία ωρίμασαν και έγιναν κύτταρα που επικαλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και μεσοδερματικά προγονικά κύτταρα, που διαχωρίστηκαν σε κύτταρα που περιβάλλουν το τοίχωμα και παρέχουν σταθερότητα.
Το κυτταρικό μείγμα από το ενήλικο αίμα και τα οστά ή το ομφάλιο λώρο συνεργάστηκαν καλύτερα.
Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν τρόπο να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντικαταστήσει τις αποφραγμένες ή κατεστραμμένες φλέβες, όπως οι αρτηρίες που αποφράσσονται και προκαλούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι η επιτάχυνση της αγγείωσης. Στα πειράματα παρατηρήθηκε καλή και εκτεταμένη αγγείωση σε επτά ημέρες και ο στόχος είναι να επιτευχθεί αυτό σε 24 ή 48 ώρες.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο
- Κινεζική δοκιμή πλανητικής άμυνας θα χτυπήσει αστεροειδή με ταχύτητα Mach 26
- Μεντιλίμπαρ: «Δύσκολη ομάδα η Ναϊμέγκεν – Τα φιλικά μας βοηθούν να συνηθίσουμε τον τρόπο παιχνιδιού τους»
- Η Χαμάς εξέλεξε νέο ηγέτη – Είναι ο 65χρονος Χαλίλ αλ-Χάγια, που διαδέχεται τον δολοφονηθέντα Γιαχία Σινουάρ
- Γιος γνωστού καλλιτέχνη ο τραυματίας στην άγρια συμπλοκή ανήλικων στον Πλαταμώνα – «Τον μαχαίρωσαν απρόκλητα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442