Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον Κώστα Σημίτη ο Γ.Παπανδρέου

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έθεσε τον Κώστα Σημίτη ο Γ.Παπανδρέου

Εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γ.Παπανδρέου τον Κ.Σημίτη, μετά τη διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού στην πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Κάνε ό,τι νομίζεις, εγώ πράττω κατά συνείδηση», η αντίδραση Σημίτη. Σε στάση αναμονής τα στελέχη.

28

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου τον Κώστα Σημίτη, έπειτα από την επιστολή του πρώην πρωθυπουργού με την οποία εξέφραζε διαφωνία για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο κ. Παπανδρέου απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Σημίτη με την οποία τον ενημερώνει ότι δεν θα κινήσει μεν τις τυπικές διαδικασίες διαγραφής, σεβόμενος την ιστορία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά δεν τον προσμετρά πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει ότι το θέμα του δημοψηφίσματος έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου και του Πολιτικού, οπότε χαρακτηρίζει ουσιαστικά άνευ αντικειμένου την επιστολή.

Αντ αυτού, ο Γ.Παπανδρέου θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση της επιστολής αποτελεί «αδικαιολόγητη πολιτική πράξη» που προκαλεί ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω, αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ.

»Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στην πολιτική «υπάρχουν και δύσκολες αποφάσεις», ενώ αρνήθηκε να προβλέψει εάν ο κ. Σημίτης πρόκειται να παραιτηθεί.

Η αντίδραση Σημίτη

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του, ο Κ.Σημίτης τονίζει: «Κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω καλό για τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι από το 2004 το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ το ποσοστό και η απήχησή του στους ψηφοφόρους έχουν μειωθεί δραστικά.

Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά και την έκκληση για αυτοσυγκράτηση που απηύθυνε με εγκύκλιό του ο γραμματέας του Κινήματος Γ.Ραγκούσης. Πρώτη αντίδραση από την Αννα Διαμαντοπούλου που τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η επιστολή Παπανδρέου

Αγαπητέ Κώστα,

Διάβασα με προσοχή όσα μου έγραψες. Το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσες, έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Αποφάσεις καθαρές, αναμφισβήτητες και δημόσια γνωστές. Αποφάσεις που ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Άρα το ζήτημα δεν υφίσταται. Είχε απαντηθεί προ της επιστολής σου.

Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση να συνταχθείς με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασής μας, αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη. Δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας. Δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό δοκιμάζεται από την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός πλήττεται βίαια από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δημιουργούν ερωτήματα τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί και νέα ελπίδα. Ένα ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να νικήσει, για να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μακριά και απέναντι σε όσα συμφέροντα θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Γνωρίζεις ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχεις προσφέρει στη χώρα. Θυμούμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ. Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου.

Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.Διαφυλάττοντας το κύρος και τη συντεταγμένη πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογούμε πάντα τις απόψεις που καταθέτεις. Και προσωπικά θα το κάνω με ιδιαίτερο πάντα ενδιαφέρον.

Φιλικά,
Γιώργος A. Παπανδρέου

Η επιστολή Σημίτη

Αγαπητέ Γιώργο,

Ελαβα το γράμμα σου. Θέλω να σου επισημάνω τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και το ποσοστό του στην απήχηση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά. Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως εγώ, έχει υποχρέωση να προβληματιστεί για την εξέλιξη αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει παλαιότερα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Συνθήκη που ψηφίσαμε δεν είναι Σύνταγμα. Θεωρήθηκε σε όλη την Ένωση και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως μία από τις συνήθεις συνθήκες που δεν απαιτεί διαδικασίες όπως το Σύνταγμα. Αυτή η αρχή ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από όλες τις χώρες.

Δεν πρόκειται να αρνηθώ τις ελευθερίες να λέω τη γνώμη μου και να μπορώ να επισημαίνω στην παράταξή μου πότε τα πράγματα πάνε καλά και πότε όχι. Γι αυτό άλλωστε συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες ξέρω καλά πότε υπάρχουν και πότε είναι πρόσχημα. Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με συγκαλύψεις και ενοχοποιήσεις διαφωνούντων.

Σχετικά με τα όσα προτείνεις κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω ως καλό για τη χώρα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κ. Σημίτης.

<!–

Γράφει ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

–>

Τι προηγήθηκε της ρήξης

Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε και δημοσιοποίησε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠAΣOΚ, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του για την υποστήριξη του κόμματος της πρότασης διεξαγωγής δημοψηφίσματος περί κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας όπως αυτό που πραγματοποιείται στην Ιρλανδία.

Στελέχη του κόμματος που πληροφορήθηκαν αργά το μεσημέρι της Τετάρτης το περιεχόμενο της επιστολής εξέφραζαν απορία και έκπληξη, τόσο για το κείμενο και το ύφος της. Αφηναν δε να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

Σε στελέχη του Κινήματος υπήρξε η εντύπωση ότι η επιστολή συνιστά σαφή επιλογή του κ. Σημίτη για αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς και ότι η επιστολή συνιστά την πρώτη ένδειξη μιας νέας τακτικής, ότι ο κ. Σημίτης δεν πρόκειται εφεξής να σιωπά και θα εκφράζει τη διαφωνία του με τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, όποτε θεωρεί ότι πρέπει να το πράττει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η απόφαση για την διαγραφή του Κ.Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ελήφθη αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή για την Συνθήκη της Λισαβόνας. Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Δ.Ρέππας, ο Ν.Αθανασάκης, ο Χ.Καστανίδης, ο Γ.Ραγκούσης και ο Γ.Παπακωνσταντίνου. 

Νωρίτερα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε απαντήσει στην επιστολή Σημίτη, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Είναι σε όλους ακατανόητη η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ειδικά εφόσον ο ίδιος είχε το 2005 προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συνταγματική Συνθήκη και έχει επιχειρηματολογήσει επ αυτού και στη Βουλή. Η διαφοροποίηση σε αυτή τη συγκυρία αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του Κινήματος».

Λίγο αργότερα ήλθε η απάντηση από τον ίδιο τον Γ.Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν το ανακάλυψε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπογράμμισε: «Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή, ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι. Αλλά αυτό πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024