Εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ σχεδιάζει το ΥΠΑΝ
Την εφαρμογή τεσσάρων νέων από τα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ την Πέμπτη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και η επανεξέταση όλων των αδειών των εμπόρων στις κεντρικές αγορές.
93
Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί για την πάταξη της ακρίβειας.
Ειδικότερα, μεταξύ των τεσσάρων νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο πλαίσιο των 41 μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης, το ένα αφορά στη συγκρότηση νομοπαρασκευστικής επιτροπής με μέλη στελέχη από τα συναρμόδια υπουργεία και εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, η οποία θα καταρτίσει σχετική πρόταση.
Στόχος είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα, που θα ρυθμίσει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε «να μην παρατηρούνται φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά και τα οποία οφείλονται είτε σε ανυπαρξία ρυθμίσεων είτε σε ρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Τα άλλα τρία μέτρα του υπουργείου προβλέπουν:
- την επανεξέταση όλων των αδειών των εμπόρων στις Κεντρικές Αγορές, με στόχο την ορθολογικοποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και μισθώσεων.
Για το λόγο αυτό ήδη καταρτίσθηκε Κοινή Απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που ρυθμίζει το πλαίσιο των μισθώσεων των χώρων που καταλαμβάνουν οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις στις Κεντρικές Αγορές.
- την καθοδήγηση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και των διοικήσεων των Οργανισμών Κεντρικών Αγορών, ώστε να διαπιστώνεται η τήρηση της νομοθεσίας και η αποφυγή υπερβολικής κοστολόγησης της συσκευασίας προϊόντων στις Κεντρικές Αγορές.
- την εντατικοποίηση των συστηματικών ελέγχων των τιμολογίων πώλησης των εμπόρων Κεντρικών Αγορών, κυρίως για προϊόντα που βρίσκονται σε διατίμηση, ώστε να διαπιστώνεται η τήρηση των επιτρεπόμενων ποσοστών κέρδους.
Υπενθυμίζεται ότι από τα 41 μέτρα έχουν, ήδη, εφαρμοστεί, 27 μέτρα και την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τέσσερα ακόμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Γαλλία – Αγγλία
- Οι νικητές και οι χαμένοι σε… χρήμα του Μουντιάλ
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442