Νέα Υόρκη: Τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν λέμφωμα ή καρκίνο των πνευμόνων, αλλά λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από ορθοκολικό καρκίνο ή καρκίνο του μαστού, υποστηρίζουν Καναδοί και Αμερικανοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Arthritis Research and Therapy, πρόκειται για μετά-ανάλυση που έκανα οι ερευνητές. Παλαιότερες μελέτες ήταν αντιφατικές, εντοπίζοντας είτε υψηλότερα, είτε χαμηλότερα είτε ίσα ποσοστά καρκίνου στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Η μετά-ανάλυση αποσαφηνίζει κάπως το ζήτημα, καθώς δεν ήταν αντιφατικές μεταξύ τους. Μάλιστα, δεν μελετήθηκε ο συνολικός καρκίνος, αλλά οι τοπικά εντοπισμένοι καρκίνοι.

Ο υψηλότερος κίνδυνος που παρατηρήθηκε για εξειδικευμένη κακοήθεια σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν για το λέμφωμα, με διπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων μεταξύ των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν 63% υψηλότερος από τον γενικό πληθυσμό.

Αντίθετα, ο κίνδυνος ορθοκολικού και καρκίνου του μαστού ήταν χαμηλότερος για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, 23% και 16%, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συνολικός κίνδυνος εκδήλωσης κακοήθειας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν σχεδόν ισότιμος με αυτόν του γενικού πληθυσμού.

health.in.gr