Σχέδιο στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων και μείωσης του κόστους δανεισμού στη διατραπεζική αγορά ανακοίνωσε τη Μ.Δευτέρα η Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω της ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με «δομημένα» ομόλογα ύψους 50 δισ. στερλινών (100 δισ. δολαρίων).

27

Σχέδιο στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων και μείωσης του κόστους δανεισμού στη διατραπεζική αγορά ανακοίνωσε τη Μ.Δευτέρα η Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω της ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με «δομημένα» ομόλογα ύψους 50 δισ. στερλινών (100 δισ. δολαρίων).

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανταλλάξει χρεόγραφα που συνδέονται με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, η αξία των οποίων θα φθάσει έως τις 50 δισ. στερλίνες, με ομόλογα του βρετανικού δημοσίου, απαντώντας έτσι στο αίτημα της Επιτροπής της Βασιλείας για δέσμη μέτρων που θα αντιμετωπίζει το θέμα των υπό κατάρρευση «δομημένων» ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της ανταλλαγής (swap) είναι 1 έτος, με δυνατότητα ανανέωσης για τρία ακόμα χρόνια. Οι τράπεζες θα διατηρήσουν την ευθύνη για τα ομόλογα που δίνουν στην ΤτΑ.

Οι τράπεζες μπορούν να ανταλλάξουν μόνο τα ομόλογα που υπήρχαν στα τέλη του 2007, όχι δηλαδή τις νέες εκδόσεις μετά την 1η Ιανουαρίου.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στη βρετανική κτηματαγορά, η πιστωτική κρίση και η οικονομική επιβράδυνση επιφέρουν πλήγμα στη δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού Γκ.Μπράουν.

Η στερλίνα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ένα από τα «ανταλλάγματα» που ζητείται από τις τράπεζες είναι να ανακοινώνουν με ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών τους από την αγορά στεγαστικών δανείων.

Επίσης, ζητείται να αυξήσουν τα κεφάλαια που εγγράφουν έναντι απρόβλεπτων απωλειών με νέες εκδόσεις μετοχών.

Ο Ευρωπαίος επίτροποςΤσαρλς Μακρίβι είπε ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Αγγλίας να σταθεροποιήσει τη βρετανική αγορά ενυπόθηκων δανείων, αφορά αποκλειστικά sτην κεντρική βρετανική τράπεζα.

«Πρόκειται για θέμα εντός της απόλυτης δικαιοδοσίας της Τράπεζας της Αγγλίας» δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αρκετά νωρίς να εκτιμήσει κατά πόσον το εν λόγω σχέδιο είναι μορφή παράνομης κρατικής βοήθειας. «Είμαστε σε επαφή με τις βρετανικές αρχές σχετικά με αυτό το σχέδιο. Είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να εκτιμούμε κατά πόσον αυτό το σχέδιο συνιστά ή όχι κρατική βοήθεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζόναθαν Τοντ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr