«Καμπανάκι» από τον FTSE για πιθανή υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινδυνεύει να αφαιρεθεί από την κατηγορία «developed-market», είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής του οίκου σχεδιασμού παγκόσμιων δεικτών FTSE, ενώ στο ΧΑ τονίζουν ότι μόνο ένα -από τα έξι συνολικά- κριτήριο δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.
27
Το ελληνικό χρηματιστήριο κινδυνεύει να αφαιρεθεί από την κατηγορία «developed-market», είπε την Πέμπτη ο επικεφαλής του οίκου σχεδιασμού παγκόσμιων δεικτών FTSE, ενώ στο ΧΑ τονίζουν ότι μόνο ένα -από τα έξι συνολικά- κριτήριο δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.
Ο οίκος FTSE έθεσε την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης με την πιθανότητα υποβιβασμού το 2006, μια κίνηση που αν πραγματοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει ρευστοποιήσεις κεφαλαίων. Τα προβλήματα σχετίζονται με τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς παραγώγων και τις διαδικασίες δανεισμού μετοχών.
«Δεν έχουν πολλές προκλήσεις» είπε ο επικεφαλής της FTSE Μαρκ Μέικπις σε συνέντευξή του στο Reuters στην Ταϊπέι. «Πιστεύω ότι αντιμετωπίζει πραγματική πιθανότητα» για υποβάθμιση» (από developed σε advanced emerging) είπε.
Bάσει πρόσφατων στατιστικών, τα ξένα χαρτοφυλάκια κατέχουν περισσότερο του 50% των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι ελληνικές μετοχές έχουν κεφαλαιοποίηση 155 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα, που προήχθη στην κατηγορία «developed» μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, τέθηκε υπό παρακολούθηση λόγω της αποτυχία της να ικανοποιήσει τα έξι κριτήρια, τα ελάχιστα που απαιτούνται για την αποφυγή της προειδοποίησης.
Ο κ. Μέικπις είπε ότι θα βρεθεί στην Ελλάδα σε δυο εβδομάδες προκειμένου να εκτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις αρχές του Χρηματιστηρίου.
Ο αντιπρόεδρος του χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης είπε ότι ένα μόνο από τα έξι κριτήρια δεν ικανοποιήθηκαν, αλλά ότι αυτό θα επανεξεταστεί αυτό τον μήνα. Ο κ. Λαζαρίδης είπε ακόμη στο Reuters ότι το τελευταίο εμπόδιο έχει να κάνει με τις ανοιχτές πωλήσεις (short sale) και αυτό θα επανεξεταστεί στις 17 Απριλίου.
Τέλος, είπε ότι στελέχη του Χρηματιστηρίου και του FTSE θα έχουν συνομιλίες στις 22 Απριλίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
- Μέριλιν Μονρόε – 24 ώρες πριν τον θάνατό της είχε υπογράψει για την παραλαβή επίπλων
- Σεισμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Ομαδική αγωγή παικτών κατά της FIFA για δισεκατομμύρια ευρώ
- «Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442