71

Τον Απρίλιο θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη (μήκους 4,8 χιλιομέτρων) οδική σήραγγα της Ελλάδας. Πρόκειται για τη «δίδυμη» σήραγγα της Εγνατίας Οδού, στο Δρίσκο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού, Απόστολο Γούλα, τον επόμενο μήνα οι οδηγοί θα μπορούν κάνουν τα «παρθενικά» τους ταξίδια στη σήραγγα του Δρίσκου, η οποία θα αποτελεί κομμάτι δρόμου, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

Η σήραγγα του Δρίσκου είναι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της χώρας, με 4.800 μέτρα ανά κατεύθυνση, και περνάει κάτω από το βουνό Μιτσικέλι. Συνδέει το οροπέδιο των Ιωαννίνων με την κοιλάδα του ποταμού Αραχθου και για την ολοκλήρωσή της χρειάστηκε δουλειά επτά ετών, καθώς οι εργασίες ξεκίνησαν το 2001.

Ωστόσο, η «πρωτοπορία» της σήραγγας του Δρίσκου δεν θα διαρκέσει για πολύ, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται οι σήραγγες στα Τέμπη, μήκους εννέα χιλιομέτρων. «Η κατασκευή τους θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες και υπολογίζεται πώς θα είναι έτοιμες σε πέντε χρόνια» δήλωσε ο κ. Γούλας.

Στο τμήμα της Εγνατίας Οδού έχουν κατασκευαστεί μέχρι στιγμής 76 «δίδυμες» οδικές σήραγγες, μικρές και μεγάλες. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο τμήμα από την Ηγουμενίτσα έως τη Βέροια, καθώς από Θεσσαλονίκη και ανατολικά κατασκευάστηκαν μόλις επτά.

Οι περισσότερες κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της διάτρησης, ενώ μικρός αριθμός με τη μέθοδο της εκσκαφής και επανεπίχωσης. Το κόστος κυμαίνεται από 8.000 έως 30.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ