Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επικήδειοι με αναφορές στο έργο και στην προσφορά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου

Επικήδειοι με αναφορές στο έργο και στην προσφορά του μακαριστού Αρχιεπισκόπου

Στη ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Χριστοδούλου αναφέρθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας και ο δήμαρχος Αθηναίων. Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση του Ανθιμου στον τέως βασιλιά, ενώ συγκίνηση από τη φράση του Ν.Κακλαμάνη: «Σε πάμε».

71

Στη ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Χριστοδούλου αναφέρθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, τόνισε ότι η κοίμησις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προκαλεί θλίψη και συγκίνηση, ενώ πρόσθεσε ότι έδωσε γενναίο αγώνα με την ασθένεια του, με πίστη και αξιοπρέπεια, που συγκίνησε το πανελλήνιο. Αναφέρθηκε επίσης στην αφοσίωση αλλά και στον ζήλο του για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ακολούθησε ο λόγος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο οποίος τόνισε πως το σημαντικότερο έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου ήταν ότι έβαλε την εκκλησία στο κέντρο του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας, προβάλλοντας για πρώτη φορά τις θέσεις της.

O Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ιδιαίτερα την εκτίμηση του Φαναρίου προς τον μακαριστό Χριστόδουλο και προσπερνώντας με τον τρόπο αυτό την όξυνση που παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2004 στις σχέσεις των δύο ιεραρχών. «Μικρό διάλλειμα πικρίας, που θα περάσει για πάντα στη λήθη», χαρακτήρισε την ίδια περίοδο από την πλευρά του ο μητροπολίτης Ανθιμος. «Παναγιότατε, σας διαβεβαιώνω ότι ο αδερφός μας σας αγαπούσε, σας εσέβετο μέσα από τα φίλτρα της καρδιάς του και σας σκεπτόταν, και εσάς και όλους» τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Αίσθηση προκάλεσε η προσφώνηση του κ. Ανθιμου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Ερωτηθείς αργότερα για το θέμα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, δεν φοβάται τους τέως».

«Οι προκλήσεις του μητροπολίτη Aνθιμου πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους εργαζόμενους, θρησκευόμενους και μη, ως άκρως επικίνδυνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ έκανε λόγο για διχαστικό κήρυγμα, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ο κ. Ανθιμος δεν αντιλαμβάνεται στοιχειώδεις ευαισθησίες όπως ο πόνος για την απώλεια ενός ανθρώπου, οι οποίες επιτάσσουν σεμνότητα και περισυλλογή.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Σιούφας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός, ο οικουμενικός ελληνισμός, η ορθοδοξία, ο χριστιανικός κόσμος ολόκληρος συναντώνται, σήμερα, στον τελευταίο αποχαιρετισμό του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

«Η Βουλή των Ελλήνων απευθύνει το ύστατο χαίρε στον μεγάλο ταγό της Εκκλησίας, στον μεγάλο Έλληνα» εξήγησε.

Ο ίδιος τόνισε ότι o μακαριστός Χριστόδουλος υπηρέτησε με όραμα την Εκκλησία, με πίστη την Ελλάδα, με αφοσίωση το έθνος, με αγάπη τον άνθρωπο.

«Η πίστη του ακτινοβολούσε. Η αφοσίωσή του ενδυνάμωνε. Η θέρμη του ζωογονούσε. Αγαπήθηκε από το λαό, αγαπήθηκε από τις νέες και τους νέους μας, που τόσο αγάπησε. Πλησίασε και έφερε πιο κοντά στην Εκκλησία τη νέα γενιά. Έφερε την Εκκλησία στη σύγχρονη εποχή και το σύγχρονο άνθρωπο στην Εκκλησία. Έσκυψε στα καθημερινά προβλήματα της Κοινωνίας και στις αγωνίες της νέας γενιάς.

» Τόλμησε να συγκρουστεί με τον κυνισμό της εποχής και τις αντιλήψεις που απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον άνθρωπο. Κατηύθυνε τη θρησκεία πλησιέστερα στη ζωή των Ελλήνων. Πέρασε την Εκκλησία της Ελλάδος από τον 20ο στον 21ο αιώνα με έμπνευση, με όραμα και με έργο.»

Ο υπουργός Παιδείας Ευρ.Στυλιανίδης σημείωσε ότι η εκδημία του προκαθημένου της ελλαδικής Εκκλησίας γεμίζει τις καρδιές όλων με θλίψη, όχι μόνο διότι έφυγε ένας άνθρωπος που το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά και γιατί το χριστεπώνυμο πλήρωμα έχασε έναν ποιμενάρχη, έναν πνευματικό ταγό με ακτινοβολούσα προσωπικότητα, που με το λόγο και το έργο του άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο δημόσιο βίο της χώρας.

«Αυτή την ψυχική ταύτιση ολοκλήρου του ελληνικού λαού είμαι βέβαιος ότι διερμηνεύω σήμερα ως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» συνέχισε.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συνδύαζε το γλαφυρό λόγο με τη δυναμική και ασυμβίβαστη πράξη. Τόσο στον προσωπικό του βίο όσο και στην εκκλησιαστική του διακονία, ο αναπαυόμενος βίωσε στην πληρότητά του το πνεύμα της χριστιανικής διδασκαλίας, θέτοντας εαυτόν αόκνως στην υπηρεσία του ποιμνίου.

«Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος με παρρησία και τόλμη τοποθετήθηκε συχνά για τα εθνικά ζητήματα της χώρας, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του ελληνικού λαού. Ο πηγαίος δυναμισμός και ο ανυπόκριτος αυθορμητισμός του, τού επέτρεπαν να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ενστερνιζόμενος ακράδαντα την ιδέα της άρρηκτης σχέσεως της Εκκλησίας με τα ιστορικά πεπρωμένα του ελληνισμού.»

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στην προσφορά του Αρχιεπισκόπου και το κοινωνικό του έργο σε σχέση με τους χρήστες ναρκωτικών, τις κακοποιημένες γυναίκες και τους μετανάστες.

«Δεν ήσουν ουδέτερος, ούτε χλιαρός. Ήσουν ορμητικός, δυναμικός, πύρινος και ίσως κάποιες φορές υπερβολικός. Όμως στα λιμνάζοντα ύδατα του εφησυχασμού και της αδιαφορίας αυτό ήταν το σωστό» τόνισε.

Ο κ. Κακλαμάνης έκλεισε την ομιλία του με τη φράση που -όπως είπε- είχαν γράψει τα παιδιά ενός σχολείου στον πίνακα εν όψει της επίσκεψης του μακαριστού Χριστοδούλου: «Σε πάμε».

Και κατέληξε: «Μακάρι το έργο σου και το όραμά σου να βρει ισάξιούς σου συνεχιστές και μιμητές. Αντίο.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024