Πειραματικό εμβόλιο ίσως προσφέρει μόνιμη προστασία από τη γρίπη
Λονδίνο: Ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τους κυριότερους τύπους γρίπης εφ' όρου ζωής, αντί για έναν χειμώνα όπως σήμερα, δεχνουν οι προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Λονδίνο: Ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από τους κυριότερους τύπους γρίπης εφ’ όρου ζωής, αντί για έναν χειμώνα όπως σήμερα, δεχνουν οι προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Το εμβόλιο που αναπτύσσει η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Acambis προσφέρει ανοσία από οποιονδήποτε ιό γρίπης του τύπου Α -τον τύπο που ευθύνεται για τις σοβαρότερες επιδημίες.
Εννέα στα δέκα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ACAM-FLU-A κατά τις προκαταρκτικές δοκιμές στις ΗΠΑ παρήγαγαν αντισώματα κατά του ιού, αναφέρει το BBC.
Σήμερα, η σύνθεση του εμβολίου της γρίπης δεν είναι σταθερή, αλλά τροποποιείται κάθε χρόνο ώστε να καλύπτει τις νέες μορφές γρόπης που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο.
Το νέο εμβόλιο, αντίθετα, «μπορεί να παραχθεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος, και θα μπορούσε να φυλάσσεται σε μεγάλες ποσότητες για την αντιμετώπιση τυχόν πανδημίας ή να χρησιμοποιείται σε εμβολιασμούς ρουτίνας για να εξασφαλίσει την προστασία του πληθυσμού από μελλοντικές πανδημίες.
Τα σημερινά εμβόλια αναγκάζουν τον οργανισμό να παράγουν αντισώματα εναντίον δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν στην επιφάνεια του ιού της γρίπης, της αιμαγλουτίνης και της νευραμινιδάσης. Το νέο εμβόλιο βάζει στο στόχαστρο μια άλλη πρωτεΐνη, την M2, η οποία μένει σταθερή σε όλες τις γρίπες τύπου Α.
Η Acambis διευκρινίζει πάντως ότι, ακόμα και αν τα αποτελέσματα των νέων δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, θα περάσουν χρόνια πριν το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο για το γενικό πληθυσμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο μισό έως ένα εκατομμύριο άτομα. Ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που πιστεύεται ότι κάποια στιγμή θα προκαλέσει πανδημία στους ανθρώπους, ανήκει στον τύπο Α της γρίπης.
health.in.gr
- Καμπανάκι από τη Μaersk – «Φέσι» μισό δισ. κάθε μήνα λόγω του πολέμου στο Ιράν
- LIVE: Χάποελ Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μαδρίτης
- Ο Άρι Άστερ ήθελε τόσο πολύ την Σκάρλετ Γιόχανσον στη νέα του ταινία που άλλαξε όλο το πρόγραμμά του
- Δημοσκόπηση: Τον δρόμο της εξόδου δείχνουν οι πολίτες σε Μητσοτάκη-ΝΔ – Εμπιστοσύνη σε Κοβέσι, συντριπτικό «ναι» σε εξεταστική για υποκλοπές
- Συνελήφθη στην Αγία Βαρβάρα 22χρονος με όπλο και 4.000 ευρώ – Έκανε απάτες παριστάνοντας τον λογιστή στα Γρεβενά
- Έχουμε βίντεο: Τι έγινε στα backstage της δεύτερης πρόβας του Akyla για την Eurovision;
- Ο Λανουά επέλεξε για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τον τελευταίο διαιτητή σε ορισμούς στη La Liga
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι «ισχυροί κωδικοί πρόσβασης» δεν αρκούν στην εποχή της AI
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442