Με το νευρικό σύστημα σχετίζεται το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Λονδίνο: Οι γυναίκες με σοβαρό προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να έχουν μονίμως καταθλιπτικό νευρικό σύστημα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BioPsychoSocial Medicine.
Λονδίνο: Οι γυναίκες με σοβαρό προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να έχουν μονίμως καταθλιπτικό νευρικό σύστημα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BioPsychoSocial Medicine.
Ερευνητική ομάδα από το Διεθνές Βουδιστικό Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Δρ Ταμακι Ματσουμότο διαπίστωσε ότι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο συσχετίζεται με την μειωμένη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, που ελέγχει την ισορροπία του σώματος, κάθε μήνα. Η επίδραση μάλιστα είναι προφανέστερη στις γυναίκες με την πιο σοβαρή μορφή του συνδρόμου.
Για μερικές γυναίκες το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι μια ελάχιστη μηνιαία ενόχληση, ενώ για άλλες τα σοβαρά συμπτώματα διαταράσσουν την ζωή τους.
Είναι γνωστό ότι το σύνδρομο σχετίζεται με την υπερευαισθησία στην ορμόνη προγεστερόνη, η οποία εκκρίνεται από το σώμα μετά την ωορρηξία.
Ωστόσο, παρά των αριθμό των πασχόντων γυναικών, η επιστήμη δεν έχει ακόμα προσφέρει πλήρη εξήγηση ή θεραπεία.
Οι Ιάπωνες ειδικοί μέτρησαν τον καρδιακό παλμό και τα ορμονικά επίπεδα 62 γυναικών και χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αποτιμήσουν τα σωματικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα.
Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είχαν μειωμένη νευρική λειτουργία στην όψιμη ωχρινική φάση, που προηγείται της εμμηνορρυσίας.
Οι γυναίκες με τα εντονότερα συμπτώματα, γνωστη ως προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή, είχαν χαμηλότερα ποσοστά νευρικής δραστηριότητας από τις άλλες γυναίκες κατά τη διάρκεια ολόκληρου του εμμηνορρυσιακού κύκλου.
Πάντως ο υποκείμενος βιολογικός μηχανισμός του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου παραμένει άγνωστος. Ωστόσο οι παραπάνω παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι γυναίκες με χαμηλή αυτόνομη λειτουργία μπορεί να είναι ευάλωτες στην συμπτωματολογία του συνδρόμου.
health.in.gr
- ΕΛΑΣ: Οι πυρκαγιές σε Γαλλία – Ισπανία υπενθυμίζουν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442