Σε οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους μέσα στο 2008 προσβλέπει ο Ολμέρτ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ζήτησε τη στήριξη των αραβικών κρατών για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι εντός του 2008 θα μπορούσε να υπάρξει οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ζήτησε τη στήριξη των αραβικών κρατών για την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που διοργανώνουν οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι εντός του 2008 θα μπορούσε να υπάρξει οριστική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Ο Εχ.Ολμέρτ εξέφρασε την ελπίδα του για οριστική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.
Όπως έγινε γνωστό, επίσημη πρόσκληση για τη σύνοδο στην Ανάπολις επιδόθηκε την Τρίτη και στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς αλλά και στον Εχούντ Ολμέρτ.
Σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου αξιωματούχου, ο Μ.Αμπάς έλαβε την Τρίτη πρόσκληση για τη συμμετοχή στην διάσκεψη στην Ανάπολις. Όπως πρόσθεσε, η διάσκεψη θα αρχίσει στις 26 Νοεμβρίου με δείπνο στην Ουάσιγκτον για να συνεχιστεί την επόμενη ημέρα στο Μέριλαντ.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της εκπρόσώπου του Ολμέρτ που ανέφερε ότι Ισραηλινός πρωθυπουργός έλαβε την πρόσκληση μόλις επέστρεψε από το Σαρμ ελ-Σέιχ.
Μετά τη συνομιλία του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Εχ.Ολμέρτ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στη διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας μπορούν να ασχοληθούν με όλα τα θέματα της Ισραηλινό- παλαιστινιακής διαμάχης και να λάβουν υπόψη τους το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο.
«Θέλω να ξέρουν τα αραβικά κράτη ότι οι διαπραγματεύσεις θα ασχοληθούν με όλα τα βασικά θέματα» δήλωσε ο Ολμέρτ. «Δεν θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κανένα πρόβλημα και δεν θα παραβλέψουμε κανένα θέμα» προσέθεσε.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια του Ισραηλινού προέδρου να πείσει τις αραβικές χώρες που ήταν απρόθυμες στο να δεσμευθούν να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ότι ακόμα και αν η διάσκεψη δεν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν θα μπορούσαν να το κατορθώσουν αυτό.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι η διάσκεψη αποτελεί το ξεκίνημα για σημαντικές διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα του οι διαπραγματεύσεις αυτές να συνεχιστούν, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2008.
Η Αίγυπτος άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι θα στείλει στη διάσκεψη τον υπουργό Εξωτερικών της, ενώ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ίδιο θα κάνει και η Συρία -που δεν έχει δεσμευτεί να παραστεί.
«Προσδοκώ σε εποικοδομητικές θέσεις από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ για να τεθούν οι βάσεις (της ειρήνης) και να εξασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης» δήλωσε ο Μουμπάρακ, ενώ προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στο Ισραήλ εάν η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να ρυθμίσει το παλαιστινιακό πρόβλημα.
«Ο πρόεδρος είναι φίλος του Ισραήλ. Υπάρχει μία μόνιμη πρόσκλησή μας να επισκεφθεί το Ισραήλ. Όταν έλθει, θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές» απάντησε ο Εχ.Ολμέρτ.