Τα φλαβονοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος
Λονδίνο: Η κατανάλωση ενός γεύματος πλουσίου σε φλαβονοειδή μειώνει ορισμένα πρώιμα σημάδια της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Atherosclerosis.
Λονδίνο: Η κατανάλωση ενός γεύματος πλουσίου σε φλαβονοειδή μειώνει ορισμένα πρώιμα σημάδια της καρδιακής νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Atherosclerosis.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Διατροφικής Έρευνας με επικεφαλής τον Δρ Πολ Κροον επικεντρώθηκε σε ένα εξ αυτών των συστατικών, την quercetin, η οποία εντοπίζεται στο τσάι, τα κρεμμύδια, τα μήλα και το κόκκινο κρασί.
Οι ειδικοί μελέτησαν την επίδραση των συστατικών που παράγει η quercetin όταν διασπάται από τον οργανισμό. Τελικά διαπιστώθηκε ότι βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών.
Παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι η quercetin μεταβολίζεται πολύ γρήγορα από το έντερο και το ήπαρ και τελικά δεν είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα.
Έτσι οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα συστατικά που εισάγονται στην αιματική κυκλοφορία μετά την πέψη, απορρόφηση και τον μεταβολισμό της quercetin.
Τα συστατικά χρησιμοποιήθηκαν, σε συγκεντρώσεις όμοιες με αυτές που θα παράγονταν μετά από την πέψη, για την αντιμετώπιση των κυττάρων που είχαν ληφθεί από το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.
«Ελέγξαμε συστατικά που ανιχνεύονται στο αίμα, παρά τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα τρόφιμα πριν αυτά καταναλωθούν καθώς μόνο αυτά τα συστατικά τελικά θα έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπινους ιστούς και θα έχουν κάποια επίδραση στην αρτηριακή υγεία.
Η επίδραση είναι πιο ουσιαστική από τα εργαστηριακά πειράματα που χρησιμοποιούν το αρχέγονο συστατικό. Αλλά οι μεταβολίτες εξακολουθούν να έχουν επίπτωση στα κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων.
Η μελέτη μας δείχνει ότι στην περίπτωση μιας εκ των φλεγμονωδών διαδικασιών, μια χαμηλότερη δοσολογία των συστατικών, επιτυγχανόμενη δια της κατανάλωσης 100-200 γραμμάρια κρεμμύδια, τελικά έχει σημαντικότερη επίδραση», εξηγεί ο Δρ Κροον.
health.in.gr
- Ανεξάρτητος από σήμερα ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος – Αποχώρησε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
- Νέα κοινωνική δομή ετοιμάζεται στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Τζόουνς Γκαρσία σχολίασε ξανά σε ανάρτηση του Μοντέρο για τον Ολυμπιακό (pic)
- «Εκτέλεση εν ψυχρώ»: Γιγαντοπανό της ΚΝΕ στη Βουλή για τον 20χρονο στο Άργος
- Κατερίνα Καινούργιου: Το πρώτο καλοκαίρι με την κόρη της – Οι φωτογραφίες στην Πάρο
- Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την επιστροφή Αμερικανών από τον Κονγκό – Στέλνουν πολίτες με Έμπολα σε τρίτες χώρες
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442